Hruškojablčník obrátený mňamkový (16.10.2014)

1,5 kg hrušiek a jabĺk (pomer podľa chuti)

1 pl škrobu arowroot (alebo 2 plKuzu)

½  čl anízu a kardamonu (alebo feniklu; mletého badiánu či klinčeka...)

1 čl kvalitného jablčného octu, pár kvapiek umeoctu alebo štipka soli

Cesto:

1 šálka svetlej pohánky

1 šálka ryže natural

3 šálky ovocného jogurtu Sojade

2 pl roztopeného kokosového oleja, alebo 4 plAlsanu

(alebo 2 šálky ryžového; mandľového; pohánkového či iného rastlinného mlieka)

1 plchia semiačok (alebo ľanových)

štipka soli

Jablká aj hrušky umyjeme, zbavíme jaderníkov a nastrúhame na hrubo aj so šupkou. Zmiešame s jablčným octou, umeoctom alebo soľou, škrobom a korením.

Pohánku a ryžu pomelieme (alebo rozmixujeme, prípadne použijeme múku), zmiešame s rastlinným jogurtom alebo mliekom, štipkou soli a semiačkami. Vymiešame do hladka, primiešame kokosový olej alebo Alsan a necháme chvíľu postáť. Jablkovo – hruškovú hmotu zarovnáme na plechu vystlanom papierom na pečenie, polejeme ju cestom a upečieme vo vyhriatej rúre do chrumkava. (Podľa hrúbky ovocia a cesta pečieme ½ až 1 hodinu).

Po vypnutí necháme chvíľu postáť, potom celý plech vyklopíme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Koláčik môžeme posypať karobovým práškom, alebo škoricou, mletými mandľami... My sme zmiešali ovsené amazaké s karobom (kto chce, dá čisté, alebo s kakaom) a koláčik ním poliali – mňam!

Jačmenný krém s brusnicami /alebo jablkami :)/ (2.10.2014)

1 šálka uvareného jačmeňa

(alebo jačmenných krúpov, v bezlepkovej verzii jačmeň hatomugi – slzovka, či ryža natural),

1 šálka konopného mlieka (2 pl vopred namočených alebo naklíčených konopných semiačok rozmixujeme v šálke vody a precedíme)

½ šálky uvarených brusníc, alebo kvalitného kompótu či džemu

½ šálky obilného sladu alebo sirupu (kukuričného; ryžového...)

Štipka obľúbeného korenia (napr. citrónovej kôry a kardamonu; vanilky a škorice...)

Štipka soli, alebo kvapka umeoctu špeciál, prípadne troška Mikawa Mirinu

 

Všetky ingrediencie  postupne rozmixujeme do hladkej hmoty. Nakoniec môžeme krém zvýrazniť kvapkou esenciálneho oleja doTERRA (dali sme škoricový, môže byť akýkoľvek podľa chuti – feniklový; zázvorový; citrónový; pomarančový...)

Podávame v dezertných pohároch ozdobené lístkom mäty či medovky, alebo ako náplň do palaciniek.

Ryžový nákyp s mrkvovým prelivom

 

1 šálka ryže natural

2 a ½ šálky vody

1 – 2 pl ryžového octu

2  pl obilného sladu alebo sirupu (dali sme kukuričný)

½ kg mrkvy Hviezdička badiánu (alebo trocha kardamonu či pár klinčekov...)

2 dl vody so štipkou soli

2 – 3 pl gaštanovej m úky (alebo ryžovej, kokosovej....)

2 pl datľového sirupu (alebo javorového či ovocienky)

½ kg jabĺk (alebo hrušiek či iného obľúbeného sezónneho ovocia)

 

Ryžu mierne rozvaríme a necháme vychladnúť asi na 40 °C. Zamiešame do nej ryžový ocot a udržiavame v teple 4 – 8 hodín, alebo v izbovej teplote do druhého dňa.

 

Mrkvu  nakrájame a uvaríme vo vode so štipkou soli a badiánom do mäkka. Zahustíme gaštanovou múkou, povaríme ešte 2 – 3 minúty. Osladíme sirupom  a rozmixujeme na hladký krém.

 

Nafermentovanú (stvarohovanú J) ryžu osladíme sladom, natlačíme ju do formy na pečenie. Rovnomerne na ňu poukladáme mesiačiky jabĺk a zapečieme (asi 20 minút). Po zapečení nákyp polejeme mrkvovým krémom. Podávame ozdobené lístkom mäty či medovky, alebo jedlými kvetmi (napríklad sedmikráskou, nechtíkom, fialkou, ružou...)

 

Prudkomarhuľový koláč (2.7.2014)

 

1 kg zrelých marhúľ (alebo iného sezónneho ovocia)

1 a ½  šálky svetlej pohánky (čerstvo pomletej, alebo múky)

1 šálka ryžových vločiek (alebo ovsených, guinoových...)

½ až 1 šálka vody (podľa šťavnatosti ovocia)

½ šálky kokosového oleja (alebo ghee či Alsanu)

2/3  šálky kokosového cukru, alebo ½ šálky sirupu agáve / datľového / ovocienky...

Štipka soli, trocha kardamonu a sušenej pomarančovej kôry (či iné sladké korenie)

pár kvapiek nepasterizovaného jablčného octu (nemusí byť, no zvýrazní chuť ovocia)

 

Ovocie umyjeme, vykôstkujeme a rozdelíme na 2 časti – „krajšiu“ polovicu odložíme na ozdobu, mäkšie časti roztlačíme či nakrájame na kúsky. Ochutíme korením, soľou alebo umeoctom špeciál, jablčným octom, osladíme (ak treba. Veľmi sladké ovocie nám koláč dosladí samo). Pridáme múky, vločky či pomletú pohánku, nakoniec roztopený olej a riadne premiešame. Cesto by malo byť troška hustejšie ako bábovkové. Ak je príliš riedke, pridáme vločky či pohánku. Ak je príliš husté, zriedime vlažnou vodou. Vylejeme ho do formy, na vrch rovnomerne naukladáme vopred odložené polovice ovocia a upečieme v rúre na cca 200 °C (40 až 60 minút podľa rúry a hrúbky cesta).

 

Tip: ak nám vystala drvina pri výrobe orieškového mlieka, zmiešame ju s kakaovým maslom, alebo panenským olejom (z marhuľových jadier,  lieskoorieškovým, mandľovým...), osladíme yakonovým (datľovým, javorovým...) sirupom či sladom a zahustíme raw kakaom alebo karobovým práškom. Podávame s koláčom či palacinkami namiesto „nugety“ či „nutely“.

Konopný „čokopuding“ (22.5.2014)

 

½ šálky lúpaných konopných semiačok

1 šálka vody

1 – 2 pl nepraženého kakaa

2 – 3 pl javorovo-brusnicového sirupu (alebo yakonového, datľového...)

1 pl mikawa mirinu (nemusí byť, no skvele nahradí rum či iné „vylepšovadlá“)

1 pl psylia, alebo práškový či granulovaný sójový lecitín na zahustenie
2 – 3 kvapky doTERRA esenciálneho mätového oleja, a/alebo za hrsť čerstvej mäty

 

Všetky suroviny okrem psylia rozmixujeme na hladkú hmotu (konzistecie tekutej čokolády). Zahustíme psyliom alebo lecitínom o podávame.

 

Tip na servírovanie: časť hmoty tekutej hmoty ešte pred zahustením odložíme. Vylejeme z nej na dno dezertného pohára a striedame vrstvu amazake (sladký nesladený makrobiotický dezert – dá sa kúpiť hotový) s vrstvou zahustenej konopnej hmoty. Vrch polejeme tekutou hmotou a ozdobíme lístkom mäty alebo medovky.

Cviklový krém „malinový Míša“  (24.4.2014)

½ kg cvikle

1 – 2 dl vody (alebo podľa potreby), štipka soli

2 pl pšena

1 tofu natural

1 pl sladkého ryžového octu (dá zmesi tvarohovú chuť)

1 kokosová smotana

1 pl kokosového oleja (alebo kakaového masla)

hviezdička badiánu, štipka sušenej citrónovej alebo pomarančovej kôry

2 – 3 pl ovocienky – jablkovo hruškový koncentrát, alebo datľový sirup

1 Sojade jogurt podľa chuti na ozdobu

 

Cviklu nakrájame a uvaríme v troche vody spolu so pšenom a koreniami úplne do mäkka, 10 minút pred vypnutím pridáme štipku soli. Po vypnutí ju ochutíme ovocienkou, zriedime kokosovou smotanou, pridáme kokosový olej, nastrúhané tofu a ryžový ocot. Všetko spolu rozmixujeme do hladka. Ešte teplú hmotu nalejeme do vopred studenou vodou vypláchnutých misiek, alebo formičiek. Podávame poliate sójovým jogurtom, alebo ozdobené rastlinnou šľahačkou, mätou či medovkou, alebo sedmikráskou.

Tip: ak hmotu vlejeme do úzkych formičiek, vložíme do nich paličku a zmrazíme, dostaneme podobný nanuk, ako tvarohový Míša s jahodovou či malinovou príchuťou ;o)

Ryžovo-kokosový puding (10.4.2014)



2 šálky ryžovo-kokosového mlieka (alebo ryžového; kokosového; iného rastlinného; alebo 2/3

vody + 1/3 kokosovej smotany)

¾ šálky ryže natural (dali sme trojfarebnú)

½ šálky sušených sliviek (alebo brusníc, datlí, višní...)

1 pl karobového prášku

½ šálky kokosu

Štipka soli, štipka mletého kardamonu

Slivky či iné sušené ovocie opláchneme, namočíme do rastinného mlieka alebo trošky vody,

po chvíľke pridáme štipku soli a/alebo kúsok morskej riasy a necháme mierne vrieť 2 - 3

minúty. Prisypeme s karobovým práškom zmiešanú čerstvo pomletú ryžu (alebo iné obilie),

kardamon a za stáleho miešania necháme povariť 4 – 7 minút. Po vypnutí primiešame kokos

a hmotu necháme v teple postáť aspoň 10 – 15 minút. Podávame preliaty Sojade jogurtom,

alebo ozdobený ryžovou šľahačkou a kokosovými hoblinkami.

Tip: podľa druhu rastlinného mlieka sa mení hustota pudingu, treba to otestovať ;)

Ak bude mať puding teplotu okolo 40 – 50 °C a primiešame doň kakaové maslo alebo trocha

kokosového olaja, bude krémovejší a po vychladnutí hustejší.

S tekutým olejom (lieskoorieškovým, cédrovým, mandľovým, čerešňovým, jahodovým...)

bude jemnejší a redší.

Železný svalnatý koláčik (28.3.2014)

1 šálka okary (drvina, čo zostane po výrobe sójového mlieka), alebo biele tofu

1 šálka cvikle

½ šálky sušených brusníc

pár kvapiek umeoctu

½ šálky rastlinného mlieka (ak dáme tofu, tak iba ¼)

1 pl rozpusteného kokosového oleja (alebo Alsanu či  ghee)

1 pl jablčného octu

1 a ½ až 2 šálky pohánkovej múky (podľa hustoty cesta)

½ šálky datľového sirupu (alebo javorového či obilného, odvážnejší melasy)

1 čl sušenej citrónovej kôry (alebo pomarančovej, kardamonu, škorice...)

2 čl prášku do pečiva bez fosfátov (nemusí byť)

 

Cviklu na jemno nastrúhame, pridáme do nej prepláchnuté brusnice, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme a necháme odstáť (20 minút až 2 dni). Pridáme do nej všetky mokré potraviny, riadne premiešame. Nakoniec pridáme pohánkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hustú hmotu preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre do chrumkava (v tenkej vrstve asi 20 – 30 minút, v hrubej / napríklad v bábovkovej forme 45 minút až hodinu).

Podávame ozdobené ryžovou šľahačkou a sedmikráskou, fialkou, či iným jedlým kvietkom.

 

Tip: cviklu môžeme nahradiť mrkvou, alebo petržlenom či paštrnákom

Mrkvovo-makové cestoviny (27.2.2014)

 

cestoviny podľa chuti (kukuričné, z ryže natural, pohánkové, špaldové, ražné...)

1 šálka maku

½ šálky vody s kúskom riasy alebo štipkou soli

¾ šálky sušených hrozienok /alebo brusníc, datlí

1 – 2 pl ovocienky, alebo datľového sirupu či jablčného koncentrátu

2 – 3 mrkvy

¼ čl anízu, alebo hviezdička badiánu, či zopár klinčekov

Pár kvapiek umeoctu alebo umeoctu špeciál

 

Mrkvu na jemno nastrúhame, pokvapkáme omeoctom a zaťažíme.

Mak na sucho opražíme alebo opečieme, pomelieme a vsypeme do vriacej vody s korením a hrozienkami a bez miešania dusíme aspoň 20 minút. Osladíme, ak treba. Po vypnutí zamiešame do maku mrkvu. Na porciu cestovín uložíme kôpku makovej hmoty, ozdobíme mrkvičkou mľaskáme si ;o)

 

Tip: zvýrazniť chuť môžeme pridaním makového oleja kvapkou esenciálneho oleja (napríklad divoký pomaranč alebo fenikel)

Dezert (so Sárou 6.3.2014)

Jablká

Hrozienka

Kokosový olej

Mletý kardamon

Vlašské orechy

Melasa

Jablká prekrojíme a vyberieme stred, natlačime vopred namočenými hrozienkami a orechmi, posypeme kardamonom a na kokosovým olejom vymastený plech dáme upiecť kým úplne nezmäknú. Na ozdobu poliať melasou pred podávaním.

Ovocný „bábovkový“ koláč (7.2.2014)

 

2 – 3 zrelé hrušky (alebo sušené a vopred namočené slivky, marhule...)

2 šálky vody (alebo mandľového, špaldového, ryžovo-pohánkového...  mlieka)

2 - 3 pl obilného sladu (netreba, ak použijeme namiesto vody rastlinné mlieko)

½ šálky sušených brusníc

¼ čl mletého badyánu a klinčeka (alebo kardamon, zázvor, korenie 5-tich vôní...)

1 šálka ovsených vločiek (dali sme bezlepkové)

1 šálka pohánkovej lámanky alebo krupice

2 – 3 pl panenského sezamového (kokosového, ryžového...) oleja, alebo ghee

Štipka soli, alebo pár kvapiek umeoctu

 

Do vody alebo rastlinného mlieka namočíme brusnice, osladíme, pridáme vločky a lámanú pohánku, koreniny, soľ alebo umeocot a olej. Vymiešame a necháme chvíľu postáť.

Hmotu zarovnáme na plechu (- v tenkej vrstve budú koláčiky viac chrumkavé, v hrubej šťavnatejšie), na husto ozdobíme čerstvým, alebo vopred namočeným sušeným ovocím a upečieme (cca 50 minút na 180 °C). Hotový koláč polejeme melasovou polevou.

 

Tip: cesto môžeme upiecť aj v bábovkovej forme, či ako mafiny. Ovocnejšie a sviežejšie budú, ak cesto osladíme namiesto sladu ovocienkou  - jablkovo hruškovým koncentrátom. 

 

Zohrievacia melasová poleva

 

2 pl melasy

4 pl tahini

pár kvapiek umeoctu alebo mikawa mirinu

1 – 2 pl karobového prášku

štipka  kajenského korenia a kardamonu (alebo čili, práškového zázvoru, pravej vanilky...)

prevarená vody alebo čaj Yogi či kukicha na zriedenie

 

Všetky suroviny zmiešame do hladkej hmoty a polievame všetko, na čom si chceme pomaškrtiť ;o)

 

Typ: kto nechce „čokoládoidnú“ verziu, karob môže vynechať. Tahini môžeme vymeniť za pastu slnečnicovú, lieskoorieškovú, mandľovú, z marhuľových jadier...

Lieskoorieškovo – pohánkový dezert (24.1.2014)

 

1 šálka pohánkovej krupice (alebo lámanky)

½ l lieskoorieškového mlieka (alebo iného rastlinného)

½ šálky sušených sliviek

1 šálka na jemno nastrúhanej mrkvy

Štipka soli

Pár kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti (dali sme feniklový)

1 pl panenského lieskoorieškového oleja  (alebo iného podľa chuti)

 

Rastlinné mlieko so slivkami a so štipkou soli necháme zovrieť, za stáleho miešania doň sypeme krupicu alebo lámanku, povaríme 2 – 3 minútky, vmiešame nastrúhanú mrkvu, vypneme a necháme v teple postáť aspoň 20 minút. Do hotového zamiešame esenciálny olej a každú porciu polejeme orieškovým olejom.

 

Tip: ak dáme viac mlieka, vznikne nám ľahký puding.

Ak urobíme hmotu hustejšiu, môžeme z nej po vychladnutí tvarovať guličky, ktoré obalíme v opražených mletých lieskovcoch či iných orechoch alebo semiačkach. Dobrú chuť ;o)

Orechové „nemedovníky“ (12.12.2013)

 

½ kg ovsa (alebo ovsenej múky, prípadne ražnej či špaldovej)

¼ kg orechov (vlašských, alebo lieskovcov, mandlí...)

4 pl obilného sladu (špaldového, jačmenného, ryžového...)

2 – 4 pl datľového alebo agáve sirupu

Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu špeciál

60 - 100 g kokosového oleja (ak menej, budú tvrdšie, čím viac, tým budú mäkšie)

2 pl korenia piatich vôní (alebo perníkového, či vlastná zmes sladkých  korení)

1 čl sódy bikarbóny, alebo prášku do pečiva bez fosfátov /vínneho kameňa

Voda podľa potreby

 

Zrná čerstvo pomelieme (v mlynčeku na obilie, na mak, na kávu, v mixéri..., alebo použijeme múku), zmiešame s mletými orechami, sódou a korením. Pridáme slad a sirup, roztopený olej a podľa potreby vodu, aby sa hmota zlepila a vytvoríme hustejšie cesto. Necháme ho v chlade odstáť niekoľko hodín, ešte lepšie niekoľko dní. Z cesta buď vykrajujeme rôzne tvary medovníkov, alebo vytvoríme guľky, ktoré kladieme na plech a do každej vtlačíme polovičku vlašského orecha, prípadne lieskovec či mandľu.  Pečieme vo vyhriatej rúre (cca na 160 °C) podľa hrúbky  7 až 12 minút.

Póóóriadne schováme, aby nám vydržali do Vianoc ;o)

 

Tip: ak z nich chceme vytvoriť MEDovníky, po vychladnutí zlepujeme po dva kvalitným medom, alebo hmotou z medu a sezamovej pasty tahini.

Jablkovo anízové minizáviny (28.11.2013)

 

1 kg jabĺk (alebo hrušiek či sladkej tekvice)

1 čl anízu (alebo feniklu)

¼ čl kardamonu, na špic noža vanilky a soli

1 pl chia semiačok

1 pl jablčného (či iného ovocného, alebo ryžového) octu

100 g tekvicových semiačok

2 pl obilného sladu (ryžového, kukuričného, špaldového...)

Ryžový papier (na 1 minizávin rátame 2 – 3 pláty)

2 čl kokosového, alebo iného teplostabilného oleja

 

Jablká nastrúhame, zmiešame s koreniami, chia semiačkami a ovocným octom a štipkou soli.

Ryžové pláty namočíme na pár sekúnd do teplej vody, aby zmäkli. Uložíme si 2 – 3 na seba, do polovice nanesieme jablkovú hmotu, zavinieme. Záviny ukladáme tesne vedľa seba na kokosovým olejom vytretý pekáč a zapečieme. (Podľa rúry – na 15 až 180 °C 25 až 40 minút)

 

Tekvicové semiačka na sucho opražíme, polejeme sladom a vypneme. Slad nám mierne skaramelizuje. Sladkou tekvicou hmotou ozdobíme každý závin a podávame.

„Orechové rezance“ bez orechov (15.11.2013)

 

1 balík rezancov (ryžových, ražných, špaldových... – podľa chuti)

150 g slnečnicových semiačok

1 pl panenského orechového (mandľového, sezamového, slnečnicového...) oleja

1 – 2 pl javorového (yakonového, datľového, obilného...) sirupu

 

Cestoviny vyvaríme  v osolenej vode a scedíme. Slnečnicové semiačka na sucho opražíme do chrumkava. Polovicu z nich pomelieme. Zmiešame s celými a posypeme nimi cestoviny, polejeme ich sirupom a olejom.

 

Dochutiť ich môžeme pravou vanilkou; kardamonom; škoricou; alebo esenciálnym olejom doTERRA – napríklad Citrus Bliss, Wild Orange, Cassia, Lemon,...

Pečené hrušky (31.10.13)

 

4 veľké hrušky

1 šálka granoly (kokosovej; brusnicovej; s karobom; bezlepkovej či iných raňajkových musli)

1 šálka Sojade jogurtu (stačí natural. Kto má rád veľmi sladké, može použiť aj ochutený)

1 čl kokosového oleja (či iného teplostabilného)

 

Hrušky prekrojíme, vykrojíme jaderník a naplníme hmotou, ktorá nám vznikne zmiešaním granoly a jogurtu. Vložíme na pekáč a zapečieme. Podávame poliate jogurtom, alebo melasovým pikaom.

Mango puding (18.10.13)

 

100 g sušeného manga (alebo iného obľúbeného sušeného ovocia)

¾  l mandľovo-lieskoorieškového mlieka (alebo mandľového, či welness)

2 pl prášku arrowrooot (posilňujúci škrob)

Štipka soli

 

Mango nakrájame na menšie kúsky, zalejeme ½ l studeného rastlinného mlieka, chvíľu necháme postáť. Pomaly ho uvedieme do varu, pridáme štipku soli. Do vriacej hmoty opatrne zamiešavame zvyšok mlieka s rozpusteným arrowroootom. Počas stáleho miešania povaríme ešte 2 – 3 minúty. Po vypnutí necháme v teple postáť ešte aspoň 5 minút. Podávame s pečenou tekvicou alebo pečenou dulou, ozdobíme ryžovou či sójovou šľahačkou.

 

Tekvica „na sladko“: tekvicu na pečenie, alebo hokkaido vložíme na pekáč mierne potretý olejom, pokvapkaný vodou so štipkou soli a pečieme do mäkka (40 – 50 minút).

 

Kto má rád, podype ju škoricou, alebo kardamonom, mletým klinčekom, perníkovým korením.... Ak chceme dostať karamelovú chuť, v polovici pečenia ju polejeme obilným sladom.

Ovos ála jablková štrúdľa (4.10.13)

 

1 šálka ovsa (alebo raže, špaldy, kamutu, ryže natural...)

3 šálky vody

Kúsok morskej riasy (arame), štipka soli

1 šálka maku (môže byť aj vopred namočený či naklíčený, alebo na sucho opražený)

1 – 2 šálky jabĺk (môžeme k nim pridať aj sušené hrozienka, kustovnicu či brusnice)

sladké korenie (fenikel, klinčeky, badián, kardamon, škoricu, vanilku...)

 

Nešúpané jablká (alebo hrušky) nastrúhame, pokvapkáme umeoctom špeciál (kto nemá, použije klasický, iba menej – je veľmi slaný), pridáme aníz či iné obľúbené korenie,  pomiešame a zaťažíme tak, aby šťava z nich „vyliezla“ na povrch.

 

Ovos (či iné obilie) opláchneme a dáme variť spolu s riasou. Po 15 - 30 minútach pridáme štipku soli, voňané korenie a pomletý mak. Veľmi opatrne ho premiešame, aby sa namočil, no nemiešame spodnú časť obilia (mohlo by začať prihárať). Ak treba, dolejeme ešte troška vriacej vody. Varíme ½ hodinu, pridáme vopred pripravené jablká a dusíme ešte 10 minút, alebo preložíme na pekáč a prudko zapečieme.

Podávame preliate Sojade jogurtom, alebo ryžovou či sójovou šľahačkou, ozdobíme opraženým či naklíčeným orieškom, mätou, medovkou alebo sedmikráskou.

 

Typ: pre zlepšenie chuti, vône i zdravia či nálady môžeme kvapnúť trocha esenciálneho oleja, napríklad- pomarančový, grepový, citrónový, ...?

Dezert (27.9.2013)

 

Dusené slivky s hruškami so zázvorom a štipkou kayanského korenia. K tomu biele tofu s vopred namočenými hrozienkami a škoricou a kardamonom mletým, zmiešať a podávať s ovocím vareným, môže sa poliať agave sirupom alebo podobným.

Ryžový nákyp /puding (19.9.2013)

 

1 šálka ryže natural

2 a ¼ šálky vody

Kúsok morskej riasy, štipka soli

200 ml Sojade  jogurtu (natural + trocha obilného sladu či sirupu, dali sme ryžový; alebo ochuteného ovocného či vanilkového – už netreba dochucovať)

2 – 3 sladké jablká

½ kg zrelých sliviek /hrušiek či iného sezónneho sladkého ovocia

½ čl anízu či feniklu

1 – 2 čl mletej škorice

 

Ryžu s riasou mierne rozvaríme, do vypnutej zamiešané nastrúhané jablká, Sojade jogurt, aníz alebo fenikel a vložíme do vymastenej formy na pečenie. Na vrch poukladáme slivky a prudko zapečieme (15 – 30 minút, podľa rúry). Po vypnutí posypeme škoricou. Kto chce, pokvapká si ešte esenciálnym olejom podľa vlastného uváženia, my sme použili pre dobrú náladu na každú porciu „wild orange“ ;o)

 

Tip: ak to má byť skôr hustý nákyp, varíme ryžu v menšom množstve vody. Ak šťavnatejší „puding“, buď pridáme viac vody pri varení ryže, alebo do hotovej vmiešame viac jogurtu – dezert bude „tvarohovejší“. Mňam mňam, dobrú chuť!

 

"Lievance" z pšenového knedlíka (5.9.2013)

 

Na kokosovom (ryžovom, arašidovom...) oleji opražíme kolieska pšenového knedlíka, potrieme domácim džemom či lekvárom bez ckru, alebo polejeme ovocnou omáčkou či karobellou.

 

Broskyňová omáčka

Broskyne (či iné sezónne ovocie) nakrájame na pásiky, mierne posolíme, dosladíme pár kvapkami obilného sladu či sirupu, okoreníme kardamonom (alebo badiánom, klinčekom, sušenou pomarančovou či citrónovou kôrou) – my sme použili na záver grepový esenciálny olej Doterra - a podusíme 5 - 7 minút. Po vypnutí necháme ešte aspoň 10 minút v teple postáť. (2 - 3 minúty pred vypnutím môžeme zahustiť 1- 2 čl škrobu arrowroot alebo kuzu.) Podávame ozdobené lístkom medovky alebo mäty, prípadne ryžovou či sójovou šľahačkou.

Čosi čerešňovo malinové (27.6.2013)

 

1 šálka pšena

1 šálka vločiek z ryže natural (alebo pohánkových)

4 šálky jablkovej /hruškovej /hroznovej... šťavy (alebo vody so 4 – 6 pl jablčného koncentrátu)

½  čl sušenej citrónovej kôry, štipka zázvoru alebo kardamonu, štipka soli

2 šálky zrelých čerešní alebo višní (či iného sezónneho ovocia)

1 pl kakaového masla (alebo kokosového oleja či ghee)

 

Šťavu so štipkou soli a korením necháme zovrieť. Vsypeme do nej pšeno a bez miešania varíme cca 30 minút. Do vypnutej hmoty zamiešame vločky, čerešne a kakaové maslo. Túto „hustejšiu kašu“ rozotrieme na papierom na pečenie vystlaný plech a vo vyhriatej rúre prudko zapečieme (10 – 15 minút).

 

Typ: ak nechceme zapekať, hmotu ešte povaríme aj s ovocím 7 – 10 minút a v studenou vodou vypláchnutom plechu či inej forme necháme stuhnúť.

 

Malinová omáčka: do studenej vody dáme štipku himalájskej soli (pre zharmonizovanie a zvýraznenie sladkej chuti), osladíme podľa chuti obilným sladom či sirupom (alebo datľovým, agáve...), chuť, vôňu i farbu zvýrazníme pár kvapkami jablčného octu. Pridáme na špic noža pravej vanilky a sušeného mletého kardamonu, necháme zovrieť. Vložíme do nej maliny (černice, čučuriedky, jahody...) a povaríme 2 – 3 minúty. V ½ dl studenej vody si rozmiešame 1 čl posilňujúceho škrobu KUZU alebo arrowroot, vlejeme do vriacej zmesi, miešame a varíme ešte 3 minúty. Po vypnutí necháme v teple odstáť ešte aspoň 7 minút.

Pre zlepšenie trávenia, potešenie chuťových kanálikov a tiež nošteka môžeme zamiešať do nej tesne pred podávaním pár kvapiek živého esenciálneho oleja grapefruit /pomaranč, citrón, mata,.../.

 

Podávame ako omáčku/polevu k sušienkam, na palacinky, na koláčiky, k cestovinám na sladko...

Aromatický kakaový puding s jahodami (14.6.2013)

 

½ l mandľového mlieka (alebo ovseného, špaldového, ryžovo-pohánkového...)

1 BIO kakaový puding

Štipka soli

1 – 2 kvapky esenciálneho terapeutického oleja ON GUARD na zvýšenie imunity .... alebo iného

podľa chuti /citrón, pomaranč, mäta,.../

 

Z rastlinného mlieka, štipky soli a pudingového prášku uvaríme hladký puding. Do hotového mierne vychladnutého zamiešame olej a podávame ozdobený poduseným ovocím a lístočkom mäty alebo medovky.

 

Typ: ak má byť puding „prudko čokoládový“, vmiešame doň po zovretí  1 pl kvalitného kakaa, 1 pl obilného sladu či sirupu a po vypnutí 1 pl kakaového masla.

 

Jahody (alebo iné čerstvé sezónne ovocie) nakrájame na štvrtky, posypeme ich štipkou soli, trochou kardamonu a polejeme sirupom z agáve (alebo jakonovým či obilným...). Povaríme 2 – 3 minúty a necháme postáť v teple nad 80 °C aspoň 7 – 10 minút.

Keď použijeme tvrdšie druhy zrelého ovocia, varíme ich 8 až 12 minút.

Vyprážané jablká (17.5.2013)

 

½ kg jabĺk (ošúpaných, zbavených jaderníkov)

3 – 4 pl Hrašky vanilkovej

1 a ½ až 2 dl vody

Štipka sušenej pomarančovej kôry a kardamonu

Teplostabilný panenský olej na vyprážanie (kokosový, sezamový, ryžový, ghee...)

 

Jablká obalíme v suchej hraške, potom v riedkom cestíčku z vanilkovej hrašky, vody a korenia a vyprážame do chrumkava na kvalitnom oleji. Po vybratí z panvice ich ukladáme na servítky, alebo na krajec chleba, aby sa odsal prebytočný olej. Podávame poliate sviežou ovocnou omáčkou, alebo ovocným Sojade jogurtom.

 

Typ I.: jablká môžeme vymeniť za iné sezónne ovocie

 

TypII.: kto nechce vyprážať, môže ich zapiecť (na plechu vystlanom papierom na pečenie ;o) v rúre

Jačmenná dobrotka (3.5.2013)

1 šálka jačmeňa alebo veľkých jačmenných krúpov /pri bezlepk. Verzii použijeme ryžu natural/, 4 šálky vody, riasa Kombu /varíme ju od začiatku spolu/ alebo riasa Arame /pridať 25 minút pred vypnutím/. Jačmeň s vodou a riasou varíme do rozvarenia /2-2,5 h./. Mierne vychladnuté rozmixujeme hmotu do hladka a pridáme v troške vody 10 minút uvarené  celé brusnice + pomaranč.kôra+ štipka soli. Hmotu rozdelíme na 2 časti. Prvú časť ochutíme sirupom agave /ďatlový sirup, kokosový cukor/ + kokosová smotana + strúhaný kokos. Druhú časť ochutíme mandľovou /sójovou, ryžovou/ smotanou + carob + javorový sirup. Alebo iné ochutenia – mandľová smotana + mandľ.hoblinky + kukuričný slad  alebo rozmixované 10  minút povarené sezónne ovocie.

 

Ryžová torta s čučoriedkami (19.4.13)

 

1 šálka ryže natural

2 a ½ až 3 šálky vody

2 pl jablčného /jablkovo-hruškového koncentrátu

1 veľký jogurt Sojade (čučoriedkový, alebo podľa chuti)

200 ml kvalitného kompótu bez cukru (čučoriedkový, alebo podľa chuti)

1 pl jablčného /jablkovo-hruškového koncentrátu (alebo datľového či javorového sirupu)

2 šálky vody so štipkou soli

4 čl rastlinnej želatíny agar agar

 

Ryžu varíme vo vode do mierneho rozvarenia (asi 1 a pol hodiny).

Vodu so štipkou soli necháme zovrieť, pridáme agar agar, varíme 4 – 5 minút.

Uvarenú ryžu osladíme sirupom, vlejeme do nej 1/3 povareného agaru a rovnomerne rozložíme na dno tortovej (alebo inej) formy. Na ňu navrstvíme jogurt Sojade zmiešaný s druhou 1/3 povareného agaru a necháme v chlade tuhnúť. Do tretej časti agaru vylejeme kompót, riadne premiešame a po stuhnutí predchádzajúcej vrstvy vylejem na vrch torty.

 

Podávame zdobené čerstvou sedmikráskou ;o)

 

Typ: ryžovú hmotu po miernom vychladnutí (asi na45 °C) môžeme poliať ryžovým octom a nechať fermentovať 4 – 6 hodín v teple. Povarenú s agarom ju použjeme ako korpus, alebo ju ochutíme ako bežný tvaroh (napr. vanilkou, hrozienkami...) a plníme ňou záviny, palacinky...

Domáce marhuľové musli

 

1/2 šálky arašidov (alebo orieškov podľa chuti)

1/2 šálky vopred namočených sušených marhúľ (alebo iného sušeného ovocia)

1 šálka ovsených vločiek s klíčkami (pre BL verziu ryžových, pohánkových, alebo pšenových)

1 plteplostabilného panenského oleja (kokosový, sezamový, argánový, arašidový...)

1 pl agáve sirupu, alebo obilného sladu či datľového sirupu

štipka soli

 

Na oleji so štipkou soli opražíme arašidy /orechy, pridáme nakrájané vopred namočené ovocie (vodu z neho odložíme), keď sa trocha usušia, prihodíme vločky a pražíme, kým sa celá hmota rozvonia. Zalejeme vodou so sušeného ovocia a osladíme. Ak chceme musli šťavnaté, môžeme podávať (treba ich zjesť čerstvé). Ak chrumkavé, zapečieme ich v rúre - vysušia sa, chrumkajú a predĺži sa ich trvanlivosť.

 

Typ: podávame poliate Sojade jogurtom, alebo obilným či orieškovým mliekom.

Mrkvová „omeleta“

 

6 pl hrašky vaniklovej

Vody alebo rastlinné mlieko podľa potreby

2 – 3 mrkvy (alebo petržleny, paštrnáky, či cviklu)

Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu

 

Z hrašky a vody alebo rastlinného mlieka a urobíme cestíčko ako husté palacinkové. Zamiešame doň nastrúhanú zeleninu so štipkou soli či umeoctom, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Z hmoty na panvici pražíme hrubšie “omeletky“, alebo ju vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech a upečieme. Nakrájame na rezy, podávame ozdobené krémom.

Jačmenný krém

 

½  šálky jačmeňa (alebo jačmenných krúpov)

2 šálky vody

Kúsok morskej riasy (kombu či arame)

¼  šálky kvalitného sirupu (ryžový, javorový, datľový, agáve...)

¼ čl mletého kardamonu

pár kvapiek umeoctu alebo Mikawa Mirinu

kokos alebo mandle na zahustenie

 

Jačmeň rozvaríme s riasou na kašu (asi za 2 hodiny). Necháme trocha vychladnúť, pridáme sirup, umeocot a korenie. Rozmixujeme na hladko. Do hmoty zamiešame kokos alebo mandle. Podávame ozdobené kokosom, mandľami a lístkom mäty či medovky.

 

Typ: jačmeň môžeme vymeniť za špaldu či ovos, alebo v bezlepkovej verzii za ryžu natural alebo pšeno.

 

Slnečnicový antistresčoko krém

 

1 šálka slnečnicových semien (môžu byť aj vopred namočené, alebo naklíčené)

¼  šálky kvalitného sirupu (ryžový, javorový, datľový, agáve...)

1 pl kvalitného kakaa

pár kvapiek umeoctu, alebo Mikawa Mirinu

kvapka pomarančového esenciálneho oleja (sušenej pomarančovej kôry, vanilky, škorice...)

voda

 

Všetky suroviny zmiešame a mixujeme, kým nám vznikne hladká hmota. Podávame v dezertných pohárikoch ozdobené mätou či medovkou, alebo ako náplň do palaciniek či sušienok.

Cviklová bábovka (mafiny, srdiečka...)

 

1 väčšia buľva cvikle (za cca 1 až 1 a1/2 šálky)

pár kvapiek umeoctu, alebo štipka soli

½ šálky nesírených hrozienok (alebo brusnice, goji...)

250 g ryžových vločiek (z ryže natural)

2 šálky ryžového, mandľového, alebo iného rastlinného mlieka

½ šálky roztopeného kokosového oleja (alebo Alsanu)

½ šálky jablčného koncentrátu, alebo ¼ šálky agáve či javorového sirupu

2 pl karobového prášku

2 pl čerstvo pomletých ľanových semiačok

¼  čl kardamonu

½ šálky ryžovej múky, alebo pomletej /rozmixovanej ryže

 

 

Cviklu nastrúhame, pridáme do nej štipku soli alebo umeocot, opláchnuté hrozienka, sirup, rastlinné mlieko a rozptopený kokosový olej alebo Alsan. Všetky suché suroviny zmiešame a postupne prisýpame do mokrej hmoty. Vymiešame a necháme krátko postáť. Cesto vlejeme do vymastenej, alebo papierom na pečenie vystlanej formy a pečieme pri cca 180 °C asi 40 minút.

Ak to budú menšie formičky (mafinky, srdiečka...), stačí piecť podľa sily rúry 25 – 30 minút.

 

Typ: ak chceme mať cesto viac nadýchané, môžeme ryžovú múku odložiť, zamiešať do nej 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov a vmiešať do cesta tesne pred vložením do rúry.

Pohánkovo-brusnicová zohrievacia dobrota

 

3 šálky lieskoorieškového (mandľového) mlieka

za hrsť sušených brusníc

1 šálky pohánkovej lámanky (tmavej alebo svetlej – podľa chuti)

Štipka soli alebo kúsok morskej riasy

 

Všetky suroviny zmiešame, povaríme 3 – 5 minút, necháme v teple 10 – 15 minút „dôjsť“ a maškrtíme ;o)

 

Typ: dochutiť môžeme šťavou z čerstvého zázvoru, alebo sušenou pomarančovou kôrou, anízom, škoricou...

 

 

Sladučké pečené jablká od Sáry

Z napoly prekrojených  jabĺk vydlabeme jadierka a plníme plnkou.

Plnka – vopred namočené hrozienka a goji na 0,5 h, zľahka osmažíme na kokosovom oleji, pridáme klinčeky  a citrónovú  kôru. Naplníme polovičky jablk a dáme piecť na plech vymazaný kokosovým olejom  do rúry do mäkka.

Pečená tekvica s parížskym krémom

 

1 menšia oranžová tekvica na pečenie /alebo hokkaido

1 čl mletej škorice

½ čl mletej pomarančovej kôry /alebo kardamonu, perníkového či iného voňavého korenia

1 kokosový krém /alebo mandľová, sójová či iná rastlinná smotana

2 pl kokosového oleja

2 – 3 karobového prášku

 

Tekvicu nakrájame na mesiačiky, uložíme na vymastený pekáč a posypeme koreninami.

Kokosovú či inú rastlinnú smotanu vyšľaháme do zhustnutia spolu s roztopeným kokosovým olejom a karobovým práškom. Necháme ju chvíľu stuhnúť v chlade.

 

Typ na servírovanie: kúsok tekvice posypeme do chrumkava opraženými semiačkami (slnečnicovými, konopnými, sezamovými...) alebo orechami (vlašskými, lieskovými, píniovými, kešu, mandľami...) a ozdobíme parížskym krémom.

 

Typ II.: tento krém môžeme použiť namiesto šľahačky, ako náplň do torty či zákuskov, k palacinkám...

Rýchly bezlepkový energetický koláčik

 

2 šálky bezlepkovej Granoly (alebo zmes vločiek z ryže, sóje, pohánky so slnečnicovými semiačkami, môžeme osladiť sušeným ovocím či ryžovým sladom)

1 šálka rastlinného mlieka (ryžové, mandľové, guinoove...)

1/3 šálky Tahini (sezamovej alebo inej semiačkovej) pasty

 

Všetky suroviny zmiešame dohromady, vlejeme do vymasteného pekáča (napr. kokosovým olejom) a pečieme vo vyhriatej rúre 25 – 30 minút.

 

Polejeme ho melasovým „pikaom“:  2 dávky tahini, 1 dávku melasy, ½ dávky karobového prášku, štipku kajenského korenia a na zriedenie pár kvapiek prevarenej vody (alebo čaju Kukich, Mu, či Yogi) poriadne premiešame.

Ryžový nákyp

 

1 šálka ryže natural (alebo špaldy, ovsa, pohánky...)

3 šálky vody

kúsok morskej riasy

2-3 kúsky kardamonu, alebo fenikel, aníz...

½ kg jabĺk alebo hrušiek

½ šálky sušeného ovocia (slivky, datle, marhule...)

na posypanie kokos alebo orechy

 

Ryžu s riasou a kardamonom uvaríme do mäkka. Premiešame s nakrájanými jablkami a vopred namočeným sušeným ovocím, vložíme do zapekacej misy. Posypeme kokosom alebo orechami či slnečnicovým semiačkami a zapekáme cca 20 – 30 minút.

Hotový nákyp podávame poliaty javorovým alebo datľovým sirupom.

Jablkový mňamkokoláčik

1 kg jabĺk

1 čl umeoctu (môže byť aj špeciál, alebo sladký ryžový ocot, prípadne sladké ryžové miso)

1 pl škrobu Arrowroot alebo Kuzu

2 šálky celozrnnej ovsenej múky (alebo špaldovej, ražnej, najlepšie čerstvo zomletej :)

2 šálky špaldového (alebo iného prirodzene sladkého obilného) mlieka

pár kvapiek umeoctu alebo štipka soli

1 čl prášku do pečiva bez fosfátov

Jablká nastrúhame, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme. Necháme fermentovať 20 minút až 2 - 3 dni.

Z múky si odložíme 2 pl, v ktorých rozmiešame prášok do pečiva. Všetky ostatné suroviny zmiešame, necháme chvíľu odležať. Do pripravených jabĺk pridáme škrob, zamiešame a vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech. Do cesta vmiešame zvyšok múky s práškom do pečiva, vylejeme ho na jablkovú hmotu a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút (cca na 200 °C). Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť a preklopíme. Vrch môžeme posypať na sucho opraženými lieskovcami, kešu či inými orechmi a poliať sójovým jogurtom.

Vynikajúcu chuť!

DEZERT z jabĺk:

 

DUSENÉ  JABLKÁ s cestovinou:

Jablká nakrájame na tenke menšie plátky , nafermentujeme ume octom špeciál alebo sladkým ryžovým octom a ochutíme –

a/ mletým makom, obilninovým sirupom alebo sladom, pomarančovou alebo citrónovou kôrou

b/ kardamonom alebo pomarančovou kôrou a karobovým práškom

Podusíme 5-7 minút, necháme v teple odstáť a podávame ako omáčku na cestoviny alebo na pšenový knedlík alebo ako náplň do palaciniek, prípadne zjeme samotné.

Bielkovinová príloha k nákypu:

Čierna šošovica Beluga = kaviár vegetaránov – varíme s bobkovým listom a rascou, 10 minút pred koncom varenia osolíme. Hotovú môžeme dochutiť Ume octom alebo Johnsem shoyu omáčkou , zjemniť môžeme tofunézou alebo rastlinnou smotanou.

 

Tekvička Hokaido je známa hlavne svojimi prospešnými účinkami na slezinu, ktorá práve v mesiaci september potrebuje posilniť.

Ovocný pudingový krém

 

½  l rastlinného mlieka (dali sme Welness – sója, ryža, ovos)

¼ kg zrelého ovocia (použili sme višne), štipka soli

1 BIO pudingový prášok, alebo 2-3 pl posilňujúceho škrobu Arrowroot

4 – 8 kúskov celého kardamonu alebo štipku mletého (prípadne pravej vanilky)

 

Obilný slad alebo sirup podľa potreby – čím sladšie ovocie, tým menej ;o)

 

Ovocie so štipkou soli a sladom dáme variť, po zovretí zalejeme ½ množstvom rastlinného mlieka. Ak opäť zovrie, vylejeme doň druhú polovicu mlieka s pudingovým práškom alebo Arrowrootom (či ½ na ½), miešame a varíme ešte 2-3 minúty. Nalejeme do mištičiek a necháme vychladnúť.

 

Typ: ak týmto krémom polievame vrstvy sušienok a necháme stuhnúť vo forme, máme rýchlu verziu torty. Môžeme ozdobiť sójovou či ryžovou šľahačkou a lístkom medovky alebo mäty.

 

Typ II.: v zime použijeme namiesto čerstvého ovocia také, čo sme si v lete zavarili iba so štipkou soli – bez cukru...

Zohrievací posilňujúci puding

1 l ryžovo-pohánkového mlieka (alebo špaldového či iného rastlinného)

100 g nesírených sušených brusníc

1 dl vody

2 pl arrowrootu (posilňujúci škrob. Alebo použijeme 2 pl Kuzu škrobu)

2 pl gaštanovej múky

½  čl klinčekov

¼ čl mletého zázvoru

pár kúskov celej škorice, alebo 1 čl mletej

pár kvapiek umeoctu špeciál /alebo štipka soli

V 1 dl vody povaríme brusnice a koreniny a umeocot 5-7 minút. Prilejeme 8 dl rastlinného mlieka a necháme zovrieť. Za stáleho miešania pridáme vo zvyšných 2 dl mlieka rozmiešaný škrob a gaštanovú múku, povaríme 3-5 minút. Vylejeme do studenou vodou vypláchnutých misiek a podávame... Kto chce, ozdobí si puding ryžovou alebo sójovou šľahačkou.

 

 

Veľkonočný baránok

1 šálka pšena

4 šálky vody (alebo rastlinného mlieka – pšenové; špaldové; ryžové; mandľové...)

1 šálka pohánky (môže byť aj lámaná)

1 šálka pšeničných klíčkov

1 šálka sušeného ovocia (brusnice, kustovnica, marhule...)

½ šálky na sucho opražených slnečnicových semiačok (alebo orechov)

Štipka sušenej citrónovej kôry (alebo vanilky; mletého kardamonu...)

1 balíček vanilkovej fruktózy, alebo agáve sirup + pravá vanilka

Pšeno vsypeme do vriacej vody (rastlinného mlieka), povaríme 20 – 30 minút. Pridáme všetky ostatné suroviny, odložíme si iba ½ semiačok či orechov na posypanie. Hmotu vylejeme do vymazanej formy na baránka alebo na plech, posypeme semiačkami a pečieme v stredne vyhriatej rúre 25 – 35 minút. Podávame poliate ovocným či vanilkovým sójovým jogurtom, alebo čokoládovou či karobovou polevou.

 

Karobová „rumová“ poleva

½ šálky datľového sirupu (alebo javorového; brusnicového; čučuriedkového...)

½ šálky tahini

1 čl až 1 pl karobového prášku – podľa chuti

1/3 šálky Mikawa mirinu (nasladlé ochucovadlo – náhrada rumu ;o)

Všetky ingrediencie zmiešame na hladkú lepivú hmotu a polievame dezerty, raňajkové kaše, palacinky...

 

Makové „mlieko“

½ šálky zomletého maku zomelieme, dáme variť do 3 šálok vody, potom spolu rozmixujeme a precedíme. Alebo použijeme „mliekovar“ – kanvicu na prípravu sójového mlieka.

 

Brusnicový koláčik (alebo vaša recyklovaná raňajková kaša ;o)

1 l ovseného mlieka (špaldového, mandľového, lieskoorieškové...)

400 g jemných ovsených vločiek s klíčkami

100 g nesírených brusníc (alebo iného sušeného ovocia)

1 pl kokosového (alebo iného teplostabilného) oleja

3 -5 kúskov na jemno nakrájaného nesladeného sušeného zázvoru

alebo 1 čl korenia na podporu trávenia (aníz; fenikel; sladké drievko; kardamon...)

Pár kvapiek umeoctu špeciál, alebo Mikawa Mirinu, alebo sladkého ryžového Misa

štipka soli

Postup kaša: prirodzene sladké obilné alebo orieškové mlieko dáme variť spolu so štipkou soli, sušeným ovocím a korením. Keď zovrie, opatrne doň sypeme vločky tak, aby sa zamiešali iba varom – potom ich vôbec netreba miešať. Povaríme (naozaj bez miešania ;o) 7 – 9 minút, ďalších 5 – 10 necháme postáť. Ochutíme Mirinom, ume špeciál, alebo Misom.

Podávame pokvapkané panenským olejom, alebo kakaovým maslom.

Postup koláč: všetky suroviny za studena zmiešame do hromady, časťou kokosového oleja vymažeme pekáč alebo formu (na bábovku, mafiny, tortu...), zvyšok oleja vmiešame do cesta. Necháme postáť 10 minút až 2 hodiny. Pečieme pri teplote cca 180 °C  asi 30 – 40 minút.

Postup „recyklát“: nedojedenú raňajkovú kašu vložíme do vymasteného pekáča a upečieme, Ak ju chceme chuťovo zmeniť, pridáme ešte do hmoty kokos, alebo orechy, karobový prášok...

Ak chceme koláčik „nadýchaný“, pred vložením do formy doň ešte vmiešame v 1 pl suchých vločiek zamiešanú 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov.

Typ: pre bezlepkovú verziu použijeme vločky ryžové, rastlinné mlieko ryžové, mandľové, guinoové, pohánkové...

Komu sa žiada koláčik šťavnatejší, poleje si ho ochuteným sójovým jogurtom, alebo natrie kvalitným džemom bez cukru, ozdobí sójovou šľahačkou...