Beluga – kaviár (16.10.2014)

1 šálka čiernej šošovice (Beluga)

2,5 šálky vody

2 – 3 bobkové listy (alebo koreň ligurčeka, či iné korenie)

Kúsok morskej riasy hijiki

Soľ podľa chuti, alebo umeocot

1 čk škrobu arowroot, alebo 2 člkuzu

1 pl panenského oleja (podľa chuti – dali sme arašidový)

 

Šošovicu uvaríme vo vode s riasou a korením do mäkka, osolíme. Kuzu alebo arrowroot rozmiešame v studenej vode a zamiešame do šošovice, varíme ešte  5 minút.  Podávame s RAW “klobásou“ a kváskovým chlebíkom.

Tip: kto chce polievku, zaleje šošovicu rastlinným mliekom, dochutí umeoctom a kôprom

  • rýchly prívarok – vmiešame  do nej kokosovú či inú smotanu, alebo tofunézu
  • zmiešame s tahini a cesnakom a máme rýchle nátierku J

Kvasená kapusta s tekvicou

Kapustu nakrájame, riadne premiešame s rascou a morskou alebo himalájskou soľou (alebo umeoctom). Riadne zažaťíme a necháme postáť najmenej  2 – 3 dni. Tekvicu hokkaido, alebo tekvicu na pečenie, na hrubo nastrúhame, zamiešame do kvasenej kapusty a zaťažíme. Necháme postáť aspoň ½ hodiny až 1 – 2 dni.

 

Čierna „koložvárska kapusta“ (2.10.2014)

1 šálka raže (ryže natural, špaldy, ovsa...)

1 šálka čiernej ryže

3 šálky vody

Kúsok morskej riasy hijiki, troška soli

2 šálky kvalitnej kvasenej kapusty, alebo pickles

1 tempeh (údený, alebo smažený)

 

Ryžu  zmiešame s ražou (alebo inou obilninou) a uvaríme spolu s riasou a soľou do mäkka. Vysypeme na pekáč, prikryjeme vrstvou kapusty, posypeme na hrubo nastrúhaným tempehom. Kto má rád výraznú chuť, môže vrch pokvapkať shoyu alebo tamari omáčkou. Zapečieme v rúre a podávame ozdobené trochou rastlinnej smotany, alebo tofunézy či bielym sójovým jogurtom.

 

Reďkovkové pickles

Reďkovky (červené /biele / čierne, alebo mix... – použijeme z nich aj vňať – ak je domáca) nakrájame na tenké mesiačiky, pokvapkáme umeoctom, riadne  premiešame a podávame...

Hokkaidová pohánka

½ kg hokkaida

2 šálky pohánky (svetlej, alebo tmavej – podľa chuti)

4 šálky vriacej  vody

Kúsok morskej riasy (napríklad wakame)

1 pl sezamového oleja

2 – 5 strúčikov cesnaku (komu ako chutí)

soľ

 

Na oleji mierne orestujeme na kúsky nakrájané hokkaido, pridáme soľ, polovicu cesnaku, riasu a zalejeme vriacou vodou. Dusíme prikryté asi 15 minút, ďalších 15 necháme dôjsť v teple.

 

Podávame poliatu tofunézou alebo tofu tatárskou omáčkou, do ktorej prelisujeme zvyšný cesnak a na jemno natrháme alebo nakrájame čerstvé bylinky (dali sme bazalku a tymián).

 

Posypeme tempehovými oškvarkami – tempeh nakrájaný na malé kocky opražíme na oleji do chrumkava a na konci pokvapkáme tamari omáčkou (alebo na začiatku posypeme cesnakovou soľou).

 

Voňavé cviklové pickles

 

Cviklu nastrúhame na hrubo,  posypeme anízom alebo feniklom, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame  a zaťažíme. Pred podávaním pridáme 1 – 2 kvapky doTERRA oleja podľa chuti – dali sme zázvorový, hodí sa: feniklový, citrónový, pomarančový..... Posypeme vopred namočenými alebo naklíčenými  tekvicovými či inými semiačkami

Patizónové palacinky (slané) (2.7.2014)

 

1 patizón (tekvica, cukina, hokkaido, iná zelenina)

1 šálka pomletej pohánky

½ šálky pomletej quinoi (alebo quinoových či pšenových vločiek)

¼ šálky chia semiačok

trocha soli, alebo umeocot

1 – 2 pl oleja

 

zeleninu nastrúhame na hrubo, posolíme alebo pokvapkáme umeoctom a premiešame, aby pustila šťavu. Zahustíme pohánkovou a qiunoovou múkou a/alebo vločkami, pridáme chia semiačka a necháme chvíľu postáť.  Olej zamiešame do cesta a pražíme palacinky na sucho, alebo ním pokvapkáme panvicu a pražíme palacinky na oleji. Podávame s krémovým zeleninovým šalátom, alebo plnené strukovinovým soté.

 

Tip: ak dáme menej soli alebo umeoctu, pridáme trocha obilného sladu či sirupu a štipku vanilky, vytvoríme sladkú verziu zeleninových palaciniek.

Tekvicový krémový šalát

 

Nastrúhame obľúbenú tekvicoidnú zeleninu a mrkvu (mladý kaleráb, zeler, cibuľku, reďkovku...), natrháme do nej rukolu (púpavové listy, špenát, koziu nohu...). Pokvapkáme umeoctom (alebo omáčkou tamari, shoyu, miso pastou) a necháme chvíľu postáť. Pred podávaním zjemníme tofunézou, tofu tatárskou, alebo bielym sójovým jogurtom. Dochutiť môžeme prelisovaným cesnakom alebo čerstvými bylinkami či kôprom.

Natto vôňavé ;o) (22.5.2014)

 

 

1 krabička Natto (sójové „kvargle“ obnovujúce správnu črevnú mikroflóru)

2 – 3  cibule, alebo pór

1 pl teplostabilného panenského oleja (ryžový, sezamový, slnečnicový...)

1 – 2 pl slnečnicových (sezamových, tekvicových...) semiačok

2 – 3 čl shoyu omáčky

1 pl kvalitnej horčice

 

Semiačka opražíme na sucho do chrumkava. Po vypnutí ich pokvapkáme i čl shoyu omáčky. Cibuľu alebo pór orestujeme na oleji, po miernom vychladnutí pridáme do nich horčicu, zvyšnú shoyu omáčku, vmiešame chrumkavé semiačka a ak zmes vychladne cca na 40 °C, primiešame do nej natto (aby sme živé kultúry zachovali). Ochutíme čerstvou vňaťou a podávame so zeleninou a prílohou, alebo ako nátierku.

 

Bylinková polenta

 

1 šálka kukuričnej krupice

½ šálky pohánkovej lámanky

4 šálky vriacej vody s riasou a trochou vody

1 čl koreniacej zmesi „Horalka bez soli“, alebo iných byliniek

 

Vodu s riasou, soľou a bylinkami necháme zovrieť, opatrne do nej sypeme krupicu s lámankou. Kým sa zmes mieša varom, nemiešame. Ak hrozí, že sa už vytvoria hrudky, sypeme počas neustáleho miešania. Uvaríme hustú kašu, ktorú vylejeme do formy a zapečieme, alebo ½ hodinu necháme postáť v teple potom ju iba necháme stuhnúť. Hotovú polentu používame ako prílohu namiesto knedle, halušiek, ako základ na pizzu...

 

Pickles z mladej kapusty

 

Jarnú kapustu s mrkvou na jemno nakrájame alebo nastrúhame, pridáme čerstvý zázvor, pokvapkáme umeoctom alebo ochutíme sladkým ryžovým misom a zaťažíme. Pred podávaním dochutíme citrónovou šťavou a premiešame s čerstvou vňaťou či divokými bylinami.

Azuki obličkové guľky (24.4.2014)

 

1 šálka fazule azuki

Kúsok riasy kombu

1 šálka pohánky (dali sme tmavú)

5 šálok vody

1 čl soli

1 pl tamari omáčky

2 – 3 pl sezamovej pasty tahini

3 – 7 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1 pl zmesi sušených byliniek (dali sme majorán, tymián a rozmarín)

 

Fazuľky azuki uvaríme v 2 a pol násobnom množstve vody spolu s riasou kombu úplne do mäkka. Hotovú posolíme. Pohánku uvaríme v 2 až 3 násobnom množstve vody. Azuki a pohánku zmiešame do hromady, ochutíme tamari omáčkou, prelisovaným cesnakom a bylinkami, spojíme pastou tahini – čím dlhšie budeme miešať, tým viac sa nám hmota zlepí. Z hmoty tvarujeme guľôčky (fašírky, srdiečka, motýľov...), alebo ju vložíme do mafinovej či bábovkovej formy a upečieme. Malé tvary stačí piecť 20 – 30 minút, veľké 40 – 50.

 

Tip: ako základnú hmotu môžeme namiesto azuki a pohánky zmiešať akúkoľvek strukovinu a obilninu, ktorú potrebujeme minúť ;). Ak nechceme guľky piecť, môžeme hmotu vyprážať ako fašírky.

 

Dusené pšeno na cibuli

1 šálka pšena

4 šálky vody s kúskom riasy

2 cibule

2 pl panenského slnečnicového (sezamového, ryžového, arašidového...) oleja

1 čl soli

 

Na zohriatom oleji mierne opražíme cibuľku, posolíme a pridáme pšeno. Na miernom ohni pomaly a dlho (podľa trpezlivosti ;) pražíme. Podlejeme vriacou vodou s riasou a bez miešania dusíme pod pokrievkou 15 - 20 minút. Necháme chvíľu v teple postáť. Podávame ako prílohu.

 

Cviklovo chrenové pickles

 

Cviklu nastrúhame na jemno, polejeme umeoctom, riadne premiešame a zaťažíme aspoň na 30 minút (naše bolo už „vyzreté“ – 4-dňové ;). Pred podávaním ho zmiešame s čerstvým chrenom. Ak sme to prehnali, môžeme ho zjemniť kokosovou, sójovou, či inou rastlinnou smotanou, alebo bielym Sojade jogurtom.

Kamut – jednoduchá príloha (10.4.2014)


1 šálka kamutu (alebo jednozrnky, špaldy...)

2 šálky vody

Kúsok morskej riasy, štipka soli

Obilie uvaríme vo vode s riasou a soľou do mäkka (asi za 40 minút až hodinu). Podávame ako

prílohu – poliate tahini – sezamovou pastou, alebo panenským olejom podľa chuti.

Tip: ak nám kamut vystane, vynikajúco chutí na sladko – napríklad s orechami, makom,

karobom...



Tempeh s kurkumou a ligurčekom /saturejkou



1 čl kvalitného panenského teplostabilného oleja

1 tempeh (údený alebo smažený)

Štipka kurkumy, troška sušenej vňate ligurčeka alebo saturejky

Tempeh mierne poprášime kurkumou, opražíme na zohriatom oleji. Pred koncom posypeme

ligurčekom či saturejkou. Kto potrebuje viac dochutiť, pokvapká ho tamari, shoyu, alebo

teriyaki omáčkou. Podávame ako rastlinné „mäso“ k hocičomu, na čom si chceme pochutiť...

Reďkovkový šalát s tofunézou

Reďkovku nakrájame, reďkovkové listy, rukolu a hlávkový šalát natrháme, pokvapkáme

umeoctom, zamiešame s tofunézou a hneď podávame. (Listové šaláty na rozdiel od pickles

pripravujeme vždy čerstvé a bez zaťaženia)

Shantino Robi „mäso“ (28.3.2014)

 

1 balíček Robi (pláty, alebo rezance)

1 pl teplostabilného panenského oleja (z kokosu, avokáda, sezamu, ryže...)

1 čl korenia „Shantina Tandoori masala“ alebo iná orientálna zmes

1 – 2 čl shoyu omáčky

Na zohriatom oleji orestujeme rezance cibule, posypeme ich Shantinou masalou, pridáme na rezance nakrájané Robi a chvíľu smažíme. Po vypnutí  ochutíme sojovkou.

Farebná ryža

1 šálka ryže natural (jazmínovej, basmati, thajskej...) + 2 šálky vody + štipka soli

Uvaríme do mäkka (asi za 40 – 50 minút)

 

1 šálka čiernej ryže + 2 šálky vody + troška riasy hijiki alebo arame

Uvaríme do mäkka (asi za 40 – 50 minút)

 

Tip:  červenú bodkovanú ryžu dostaneme, ak zvlášť uvaríme svetlú ryžu natural a zvlášť čiernu. Po uvarení z každej odoberieme ¼ až 1/3, zmiešame ich dohromady a zafarbíme cviklovou šťavou (alebo Breussovou, zeleninovou...). Dochutíme umeoctom.

           

Na tanier urobíme kôpku z každej farby a podávame ako prílohu.

Krémové divoké pickles

1 šálku kvasenej kapusty (alebo akéhokoľvek jednodruhového pickles – kalerábové, z bielej reďkovky, zelerové...) zmiešame s 3 – 4 hrsťami medvedieho cesnaku / púpavových listov / mladých lipových listov /kozou nohou / bazovými výhonkami... Zalejeme tofunézou alebo tofu tatárskou omáčkou, premiešame a podávame so šibalským úsmevom ;o)

Slaný ryžový nákyp (27.2.2014)

 

1 šálka ryže natural (alebo ½ šálky jačmeňa)

2 šálky vody s kúskom riasy kombu, alebo hijiki

1 cibuľa

½ čl kvalitnej morskej alebo himalájskej soli

1 pl sezamového /iného teplostabilného/ oleja

1 tofu klasik nátierka

1 pl sušených, alebo za hrsť čerstvých byliniek (dali sme rozmarín a tymián)

1 tempeh /údený, alebo smažený/

 

Ryžu uvaríme vo vode s riasou do mäkka. Cibuľu opražíme na ½ oleja, zamiešame ju do uvarenej ryže. Zvyšným olejom vytrieme zapekaciu misu či pekáč a ryžu doň zarovnáme. Potrieme ju tofu klasik nátierkou, posypeme bylinkami a na kocky nakrájaným tempehom.

Zapekáme vo vyhriatej rúre asi 20 – 30  minút (do chrumkava).

 

Pečené topinambury s tekvicou na bylinkách

 

po ½ kg topinamburov a tekvice /alebo paštrnáku, petržlenu, hokkaida, zeleru, cvikle.../

1 pl kvalitného teplostabilného oleja /sezamový, kokosový, červený palmový, arašidový.../

1 pl korenia „Horalka bez soli“, alebo zmes byliniek podľa chuti

2 čl miso pasty, alebo tamari či shoyu omáčky

 

Topinambury (alebo inú zeleninu) nakrájame na väčšie kusy, poukladáme na olejom poliaty pekáč a upečieme do chrumkava.  3 až 5 minút pred vypnutím ich premiešame a posypeme bylinkami, po vypnutí rovnomerne pokvapkáme vo výpeku rozmiešanou miso pastou, alebo sójovou omáčkou.

 

Pickles z čiernej reďkovky

 

Čiernu reďkovku a mrkvu nastrúhame, pokvapkáme umeoctom (či sladkým ryžovým octom alebo shoyu omáčkou) a zaťažíme najmenej na 20 minút. Pred podávaním ho zjemníme nastrúhaným avokádom.

 

Tip: avokádo môžeme nahradiť tofunézou či tofu tatárskou omáčkou, alebo rastlinnou smotanou

Hlavné jedlo (so Sárou 6.3.2014)

Pšeno

Baklažany

Cibuľa a cesnak

Zeleninový seitan

Červená šošovica lúpana

Kari korenie

Maha korenie

Korenie piatich vôni

Shouy soj. omáčka

Carottino olej a olivový

Z pšena urobime kašu, alebo na sypko-podla chuti


Baklažánové kari: cibuľka na drobno osmahnutá, na ňu pridať na drobno cesnaku a na kocky baklažán. Pridať soľ a kari korenie a maha korenie. Dusiť do mäka. Na konci ešte trochu sójovky pre chuť

červená šošovica: najskôr ju uvariť a potom mierna na olivovom oleji s korenim piatich vôní ešte podusiť

Jednoduchá zohrievacia fazuľa (7.2.2014)

 

1 šálka červenej fazule Rubín (alebo inej tmavej)

3 šálky vody

zopár guľôčok celého zeleného korenia (alebo borievky)

kúsok riasy kombu (vopred namočenú v studenej vode)

soľ, cesnak – podľa chuti

2 pl tahini – sezamovej pasty

 

Fazuľu vopred namočíme na 2 až 8 hodín, opláchneme a v čistej vode necháme zovrieť. 10 minút ju necháme prudko vrieť odokrytú,  potom pridáme do nej riasu aj s namáčacou vodou a korenie. Varíme úplne do mäkka.  Minút pred vypnutím ju osolíme. Po vypnutí ju ochutíme prelisovaným cesnakom a zahustíme tahini – sezamovou (alebo inou  semiačkovou) pastou.

 

Jačmenné „halušky“

 

1 šálka jačmeňa (celých zŕn, alebo veľkých krúpov)

3 – 4 šálky vody, kúsok  riasy kombu

cesnaková soľ

 

Jačmeň uvaríme vo vode s kúskom morskej riasy. Keď úplne zmäkne (asi za 2 hodiny), dochutíme ho troškou bylinkovej alebo cesnakovej soli (alebo pár kvapkami Shoyu či Tamari omáčky), premiešame a necháme ešte v teple dôjsť.

 

Tip: kto má rád ťažšie, „krémovejšie“ prílohy, pridá doň trocha kvalitného panenského oleja (tekvicový, orechový, lieskovcový, mandľový, chia...), alebo tahini - sezamovej pasty (prípadne konopnej, mandľovej, slnečnicovej, tekvicovej...)

Pickles z čiernej reďkovky a mrkvy

Čiernu reďkovku (alebo dlhú bielu) a mrkvu nastrúhame, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme. Podávame spestrené čerstvou vňaťou či bylinkami.

Jednoduchá špalda s tofu a zeleninou (24.1.2014)

1 šálka špaldy

2 a ½ šálky vody

kúsok riasy kombu

2 – 3 čl shoyu omáčky

1 cvikla a 2 – 3 petržleny (zeler, kel či akákoľvek iná sezónna zelenina)

cca 250 g ochuteného tofu (mali sme zeleninové, môže byť korenené, marinované či iné)

 

Špaldu poriadne prepláchneme a uvaríme spolu s riasou úpne do mäkka

(hotová je cca o 40 – 50 minút, ak sa na nás „škerí“ – popraská sa do úsmevu ;o).

 

Podávame s naparenou či udusenou zeleninou a tofu. Ak chceme ušetriť čas a riad, zeleninu nakrájanú na plátky položíme asi na 20 minút na vrch variacej sa špaldy, na posledných 5 – 7 minút pridáme aj tofu.

Pred podávaním ochutíme každú porciu shoyu omáčkou. Komu sa žiada, poleje si špaldu so zeleninou kvalitným panenským olejom (z chia semiačok, lieskoorieškovým, mandľovým, tekvicovým, sezamovým...)

Vianočný zelerový šalát (12.12.2013)

 

1 veľký zeler (alebo 1 kg hokkaido tekvičky)

3 mrkvy

2 petržleny

1 pohár sterilizovaného hrášku, alebo fazuľových luskov

2 cibule

Soľ

Kúsok riasy hijiki

8 – 12 guľôčok zeleného korenia

Umeocot

Sladký ryžový ocot

2 tégliky tofu tatárskej omáčky (alebo tofunézy či sladkej rastlinnej smotany)

1 malý Sojade jogurt natural

 

Zeler poriadne umyjeme a v troške slanej vody s riasou ho v celku varíme takmer do mäkka (1/2  až ¾ hodiny). Pridáme zelené korenie, celú mrkvu a petržlen, varíme ešte 10 – 15 minút. Ešte horúci zeler nakrájame na kocky, pridáme k nemu nakrájanú cibuľu. Mrkvu a petržlen nakrájame, sparíme ňou cibuľu. Pokvapkáme umeoctom a necháme vychladnúť. Do studeného šalátu vmiešame sterilizovaný hrášok, ryžový ocot, tofunézu, jogurt, alebo smotanu.

 

 Tip: pre výraznejšiu chuť pridáme za lyžičku kvalitnej horčice.

 

Robi ako ryba

 

4 plátky Robi „mäsa“

2 čl Nori vločiek (alebo pláty Nori riasy na suši)

4 pl Hrašky na vyprážanie

Voda podľa potreby

 

1 pl suchej hrašky zmiešame s nori vločkami a robi v nej obalíme. Zvyšnú hrašku zmiešame s vodou na hustotu palacinkového cesta, robi v cestíčku obalíme a vyprážame na kvalitnom teplostabilnom oleji (sezamovom, červenom palmovom, avokádovom...).

 

Tip: ak nechceme vyprážať, poukladáme obalené kúsky na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymazaný olejom a upečieme v rúre do chrumkava.

Sladké zohrievacie rizoto (28.11.2013)

 

1 šálka ryže natural

1 šálka quinoi

2 šálky na pásiky nakrájanej oranžovej tekvice na pečenie, alebo hokkaida

1 šálka zeleru (môže byť aj pár stoniek a vňať)

½ šálky červenej papriky (môže mierne štípať)

1 pl kvalitného teplostabilného oleja (palmový, avokádový, arašidový...)

½ čl celého zeleného a ½ čl ružového korenia

1 čl cesnakovej soli (prípadne bylinovej či soľ + prelisovaný cesnak)

4 šálky vody s kúskom riasy

 

Opláchnutú ryžu dáme do studenej vody, pridáme riasu a necháme variť 40 – 45 minút. Na oleji opražíme stonky zeleru, pridáme obe korenia, soľ, zelerové kúsky, po chvíľke tekvicu, zasypeme quinoou a pomaly pražíme aspoň 3 – 5 minút. Do zmesi zamiešame pásiky papriky a všetko premiešame s takmer uvarenou ryžou. Na veľmi miernom plameni dusíme ešte 10 až 15 minút. Podávame posypané zelerovou vňaťou.

Fazuľový segedín (15.11.2013)
 


1/2 kg cibule
1 šálka uvarenej fazule (veľkej maslovej tmavej, rubín, čiernej...)
2 šálky kvalitnej kyslej kapusty

2 pl kvalitného panenského teplostabilného oleja (sezamový, ryžový, arašidový...)
1 čl rasce  (obyčajnej, alebo 1/2 čl rímskej)
3 čl mletej červenej papriky
(voda, len ak je kapusta málo šťavnatá,
soľ - iba ak je kapusta málo slaná)
tofunéza, alebo tofu tatárska omáčka
 
Vopred uvarenú fazuľu s riasou kombu a kardamonom, bobkovým listom, alebo koreňom ligurčeka, bez soli. Cibuľu pomaly smažíme na oleji s koreninami, kým zmäkne (trénujeme trpezlivosť – čím dlhšie, tým lepšie ;o). Vylejeme na ňu fazuľu aj s vývarom, pridáme kvasenú kapustu a varíme ešte 10 – 15 minút, ak chceme kapustu chrumkavú, 20 -30 minút, ak má byť mäkká. Pred vypnutím vmiešame do nej tofunézu, alebo tofu tatársku omáčku. Ak ju chceme aj po dlhom varení „oživiť“, po vypnutí prilejeme trocha čerstvej kapustovej šťavy.

 

Tip: tekutejšiu verziu dostaneme, ak použijeme miesto tofunézy sójovú /mandľovú/ kokosovú/ inú rastlinnú smotanu.

 

Tip: rýchlejšia verzia - fazuľu vymeníme za údený alebo smažený tempeh

 

„Divinový guláš“ zo seitanu (31.10.13)

 

Vééééľa cibule (aspoň 2 x také množstvo, ako seitanu, kľudne aj ¾ kg)

cca  300 g seitanu natural (alebo špeciál)

1 pl mletej červenej papriky (môže byť aj troška pálivej či čily)

2 čerstvé kápie, alebo červené papriky

2 čl Tekka korenia

1 čl rasce (obyčajnej, čiernej či rímskej)

2 pl panenského sezamového oleja (alebo iného teplostabilného)

 

Zohrejeme olej, posypeme rascou a cibuľou, po chvíli sušenou paprikou pomaly a dlho (aspoň 15 – 20 minút) smažíme. Ak treba, podlejeme troškou zovretej vody. Pridáme zeleninovú papriku, dusíme ešte 5 – 10 minút. Ochutíme Tekka korením, pridáme na rezance nakrájaný seitan. O 7 – 10  minút vypneme.

 

Podávame s varenou obilninou, alebo celozrnnými cestovinami(špaldovými, ražnými, ryžovými...), ozdobené čerstvou vňaťou – mali sme feniklovú ;o)

 

Jesenné farebné pickles

 

Karfiol, mrkvu a brokolicu nastrúhame na hrubo, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame a zaťažíme.

Pohánková „zabíjačková“ kaša (18.10.13)

 

1 šálka tmavej pohánky

1 a ½  šálky na hrubo nastrúhanej, alebo na jemno nakrájanej cvikle

2 pl sezamového oleja (alebo podzemnicového, avokádového, ryžového...)

1 čl rasce, alebo mahá korenia

1 čl soli, kúsok morskej riasy wakame alebo arame

2 čl tamari, alebo 3 čl shoyu omáčky

3 – 7 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

3 čl majoránu a tymiánu (alebo rozmarínu, ligurčeka či iných voňavých byliniek)

 

2/3 oleja zohrejeme, posypeme rascou alebo mahá korením, pridáme 1/3 popučeného cesnaku a vsypeme doň cviklu. Pražíme za stáleho miešania 2 – 3 minútky. Zasypeme pohánkou a polovicou byliniek, premiešame. Podlejeme vriacou vodou so soľou a s riasou, dusíme prikryté 15 - 20 minút. Po vypnutí dochutíme ostatným cesnakom, ktorý sme nechali odstáť vo zvyšnom oleji s druhou polovicou byliniek a tamari či shoyu omáčkou. Chvíľu necháme postáť a podávame so strukovinou.

 

Typ: ešte „mäsovejšiu“ chuť dostaneme, ak do hmoty zamiešame údený alebo smažený tempeh – potom vynecháme strukovinu.

 

Šošovicový „kaviár“

 

1 šálka čiernej šošovice

2 a ½ šálky vody

Kúsok riasy

1 čl saturejky alebo ligurčeka

Kúsok morskej riasy arame alebo hijiki

Soľ

 

Čiernu šošovicu opláchneme a dáme variť do studenej vody. Po zovretí ju nechýme chvíľu odokrytú vrieť, pridáme riasu aj so studenou vodou, v ktorej sa namáčala, ligurček alebo saturejku a varíme do mäkka (asi 30 minút). Po zmäknutí ju osolíme, povaríme ešte 10 minút a vypneme. Podávame ako bielkovinu k omáčkam a obilninám.

 

Tip: ak ju zmiešame s tofunézou či tofu tatárskou omáčkou, dostaneme krémový prívarok. Ak ju zriedime rastlinným mliekom alebo smotanou, vznikne chutná polievka. Dochutíme umeoctom.

Jednoduchá chutná fazuľa (4.10.13)

 

1 šálka červenej (čiernej, azuki, maslovej...) fazule

3 šálky vody

Kúsok riasy kombu

1 čl soli + cesnak, alebo cesnaková či bylinková soľ

½ čl rímskej rasce (alebo horčičných semiačok, adžvanu či mahá korenia)

 

Fazuľu vopred namočíme na 2 – 8 hodín, alebo naklíčime. Opláchneme, v novej vode dáme variť. Po zovretí zberáme penu (ak je v BIOkvalite, netreba), necháme vrieť 10 minút odokrytú. Pridáme riasu aj so studenou vodou, v ktorej bola vopred namočená, korenie a varíme. Ak je úplne mäkká, osolíme, povaríme ešte 10 minút a podávame – namiesto mäsa k rôznym prílohám, alebo do zeleninového či cestovinového šalátu.

 

Tip: ak hotovú fazuľu zriedime prevarenou vodou, vývarom či rastlinným mliekom alebo smotanou, dostaneme vynikajúcu polievku. Ochutíme umeoctom, vňaťou, kôprom, chrenom....

 

Pšeno dusené s hokkaidom

 

1 šálka pšena

2 šálky na jemno nakrájaného hokkaida (alebo inej tekvice)

1 pl oleja (ryžového, avokádového, sezamového...)

3 šálky vriacej vody s kúskom morskej riasy (wakame, arame)

½ až 1 čl soli (himalájskej, morskej, ochutenej cesnakovej alebo bylinkovej)

 

Na oleji mierne opražíme pšeno, pridáme hokkaido, soľ a korenie alebo bylinky, zamiešame a podlejeme vriacou vodou s riasou. Dusíme bez miešania 15 – 20 minút. Po vypnutí necháme v teple ešte chvíľu „dôjsť“.

Hlavné jedlo (27.9.2013)

 

-ryža dlhozrnná natural uvarená s pár klinčekmi a bobkovým listom

 

Karfiólové sabji (kari)

 

-olej plamovo-repkový

-cibuľa

-cesnak

-karfiol hlávka

- kari korenie

-kurkuma

-horčičné semeno čierne

-rímsky kmín

-tofu korenené

Na rozpálenom oleji si pripravíme chong =zmes korenia=horčičné semeno, rímsky kmín a kari, keď začnú semená skákať, pridáme cibuľu a trošku vody, keď je cibuľa do zlata, pridáme karfiol a dusíme spolu s tofu na kocky. Dosolíme him. soľou počas varenia, pred dokončením ešte pridáme rozmačknutý cesnak dle chuti. Hotovo!

 

MUngový dal

 

- rímsky kmín

-maha korenie

-mungo fazuľky predtým namočené

-riasa kombu

-soľ

-sójová smotana

 

Predmočené mungo dáme variť s riasou kombu. Do uvareného pridáme korenia a soľ a sójovú smotanu a ešte zavaríme. Hotovo!

Hokkaidovo – paštrnákový krém (19.9.2013)

 

½ kg hokkaido tekvičky

1 paštrnák (alebo petržlen)

2 – 3 pl červenej lúpanej šošovice

2 šálky vody

Kúsok morskej riasy wakame

Bobkový list (alebo borievka či iné korenie na divinu)

1 tofu tatárska omáčka (alebo sójová, kokosová či iná rastlinná smotana)

Umeocot podľa chuti

 

Do studenej vody vsypeme prepláchnutú červenú šošovicu, bobkový list a dáme variť. Po zovretí vložíme do nej riasu, na kúsky nakrájané hokkaido a paštrnák. Prikryté varíme asi 15 – 20 minút. Po vypnutí rozmixujeme, alebo prepasírujeme na hladký krém, dochutíme umeoctom a zjemníme tofu tatárskou (pre výraznú chuť), alebo rastlinnou smotanou (pre jemnú chuť). Podávame ku chrumkavým „stejkom“ zo zeleniny (my sme mali oranžové tekvicové, môžu byť aj z hokkaida, zeleru, cvikle...), alebo zo seitanu, tempehu či tofu.

 

Tip: ak hmotu zriedime prevarenou vodou či rastlinným mliekom,vznikne chutná polievka.

 

„Stejky“ z tekvice

 

Pár plátkov oranžovej tekvice na pečenie (alebo hokkaida či inej tekvice) posypeme cesnakovou soľou a bylinkami či korením podľa chuti (my sme dali korenie „horalka bez soli“) a opražíme do chrumkava na palmovom / kokosovom / sezamovom /inom teplostabilnom panenskom oleji.

 

Fialová ryža

 

1 šálka fialovej ryže, alebo ½ šálky svetlej a ½ šálky čiernej ryže

2 šálky vody

Kúsok morskej riasy, štipka soli

 

Ryžu prepláchneme a varíme – v lúpanej verzii 15 – 20 minút, v nelúpanej pridáme o pol šálky vody navyše, varíme 40 – 50 minút a ešte 10 minút necháme dôjsť.

Jednoduché zeleninové cestoviny (5.9.2013)

v slanej vode si vyvaríme obľúbené cestoviny (mali sme celozrnné špaldové špirály a kukuričné penne)

 

Na porciu cestovín naaranžujeme pickles, polejeme tofunézou či tofu tatárskou omáčkou a podávame. Ak chceme sýtejšiu verziu, posypeme ich opraženým tempehom, seitanom či tofu, alebo uvarenou strukovinou.

 

Cviklové pickles:

 

cvilku nastrúhame pridáme do nej čerstvý chren (asi 1 pl na 1/2 kg cvikle, alebo podľa chuti), pridáme 1čl anízu alebo feniklového semena. Pokvapkáme umeoctom (asi 1 - 2 čl). Riadne premiešame, "masírujeme", kým pustí šťavu a zaťažíme najmenej na 3 dni. Po skvasení udržiavame v chlade.

 

Tip: cviklu môžeme doplniť, alebo nahradiť hokkaidom, zelerom, mrkvou, paštrnákom či inou tvrdou zeleninou.

 

Cviklovo-mandľové RAW chlebíky

 

1a 1/2 šálky mandlí (vopred 2 až 8 hodín namočené, alebo naklíčené)

1 šálka na jemno nastrúhanej cvikle

2 - 3 strúčiky cesnaku

1/2 šálky zomletých chia semiačok (alebo ľanových)

1 čl morskej soli (alebo čiernej vulkanickej, himalájskej, bylinkovej, cesnakovej...)

1/3 šálky mandľového /sezamového /ryžového či iného panenského oleja

 

Odkvapkané mandle pomelieme, alebo rozmixujeme, nasypeme do cvikle. Pridáme cesnak, soľ, chia či ľanové semiačka. Necháme chvíľu postáť, aby hmotu semiačka zlepili. Vmiešame olej. Z hmoty tvarujeme placičky, ktoré usušíme do chrumkava (na sušičke, alebo v teple v prievane, v pootvorenej rúre zapnutej na 50 °C, na slniečku...). Je to chutná, výživná, plnohodnotná pochúťka na cesty ;o)

 

Typ: cviklu môžeme vymeniť napríklad za zeler, mrkvu, hokkaido, petržlen... Ak bude zelenina príliš šťavnatá, časť šťavy zlejeme.

Robi „mäso“ ako čína (27.6.2013)

 

400 g Robi na čínu  (alebo rezance, plátky...) – obilné „mäso“

2 cibule

1 pl ryžového (iného teplostabilného) panenského oleja

2 čl sójovej omáčky tamari, shoyu, alebo teriyaki

 

Na oleji opražíme rezance z cibule, pridáme na rezance nakrájané Robi, popražíme, dochutíme omáčkou a podávame.

 

Mrkpaprikové pšeno

 

1 šálka pšena

4 šálky vody

1 zelená, červená, alebo žltá paprika

Za hrsť mrkvovej vňate

1 pl panenského oleja (avokádový, sezamový, palmový...)

Kúsok morskej riasy arame, trocha soli

 

Pšeno s riasou mierne opražíme na sucho, pridáme olej, vňať, štipku soli a papriku. Miešame a pražíme, kým sa paprika rozvonia. Podlejeme ho vriacou vodou a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Po vypnutí necháme chvíľu postáť. Podávame posypané čerstvou mrkvovou vňaťou.

 

Kapustovo uhorkový šalát

 

Mladú kapustu na jemno nakrájame, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme (15 minút až 3 dni). Pred podávaním prelisujeme do nej pár strúčikov cesnaku (podľa chuti), pridáme uhorky nakrájané na šikmé kúsky, poprášime mletým zeleným korením, alebo kardamonom. Šalát zamiešame, zjemníme ho bielym sójovým jogurtom (alebo tofunézou, kokosovou či inou rastlinnou smotanou) a podávame. Kto má rád, pridá si doň čerstvo nasekaný kôpor, alebo iné bylinky či vňate.

Krémové oregánové mungo (14.6.2013)

 

1 šálka mungo fazuliek

3 šálky vody

Kúsok riasy hijiki alebo arame

1 čl himalájskej soli Šangríla (alebo čistej + obľúbená zmes korenia)

1 čl škrobu kuzu alebo arowroot rozmiešaná v 1 dl studenej vody

2 čl ryžového oleja (alebo iného panenského), alebo ghee

Za hrsť čerstvého, alebo 1 pl sušeného oregána (alebo koriandrovej vňate)

 

Mungo opláchneme, dáme do studenej  vody a necháme zovrieť. Pridáme v studenej vode namočenú riasu a varíme do zmäknutia (asi 35 minút). Ochutíme Šangríla (či inou) soľou, povaríme ešte 10 minút.  3 až 5 minút pred vypnutím vlejeme doň rozpustený škrob a miešame až do vypnutia. Hotové mungozjemníme panenským olejom a posypeme čerstvým, alebo sušeným oregánom či koriandrom.

 

Oranžové pšeno

 

1 dávka pšena

3 až 4 násobné množstvo vriacej vody

1 mrkva

3 čl červeného palmového oleja (alebo panenského slnečnicového, ryžového...)

Kúsok morskej riasy wakame alebo arame

Soľ (môže byť aj cesnaková či bylinková)

 

Na oleji orestujeme na hrubo nastrúhanú mrkvu, pridáme riasu, pšeno  a  pražíme. Po chvíľke ho zalejeme osolenou vriacou vodou  a dusíme pod pokrievkou 15 – 20 minút. Po vypnutí necháme 10 -15 minút odstáť. Podávame ako prílohu.

 

Kalerábovo – tekvicové pickles

 

1 mladý kaleráb a kúsok mladej tekvičky(alebo cukiny, patizónu...) na hrubo nastrúhame, posypeme ochutenou himalájskou soľou (Harisa, Šangríla, provensálskou, cesnakovou...) , alebo čiernou a zaťažíme na 10 –15 minút. Pred podávaním posypeme vločkami z riasy nori, kelp, alebo dulse.

Čierna šošovica s rozmarínom (alebo tymiánom) (17.5.2013)

 

1 šálka čiernej šošovice

2 a ½ šálky vody

Kúsok riasy Hijiki alebo predvarená Kombu

¼ čl soli

1 pl Kuzu škrobu

1 pl rozmarínu (či tymiánu, alebo ½ na ½)

1 pl Shoyu omáčky

 

Šošovicu opláchneme a dáme variť. Po zovretí do nej pridáme vopred namočenú riasu a s namáčacou vodou a varíme do mäkka (asi 30 – 40 minút). Po zmäknutí osolíme. Po 5tich minútach zahustíme škrobom Kuzu rozmiešaným v troške studenej vody. Varíme ešte 3 – 4 minúty, ochutíme v dlaniach rozdrvenými voňavými bylinkami, o 2 – 3 minútky vypneme. Ak treba, dochutíme Shoyu omáčkou.

 

Typ I.: pre výraznejšiu chuť do hotovej šošovice môžeme pridať prelisovaný cesnak v oleji (tekvicovom, z čiernej rasce, orechovom....)

 

Typ II.: ak ju zjemníme tofunézou, alebo bielym Sojade jogurtom či rastlinnou smotanou, dostaneme sýty prívarok.

 

Podávame s cestovinami a zeleninou.

 

Voňavá zelenina na kyslo

 

¾  kg zeleniny

(dali sme špargľu, stopkový zeler a mrkvu, môže byť iná sezónna 3 - kombinácia)

1 pl sezamového (iného teplostabilného) panenského oleja

1 dl vriacej vody

Kúsok riasy Wakame alebo Arame

1 čl kurkumy

2 – 3 čl oregana (pamajorán, dobromyseľ – iné názvy ;o)

400 g Sojade natural /bieleho sójového jogurtu

Umeocot podľa chuti

 

Zohriaty olej posypeme kurkumou, pridáme riasu a vhodíme doň  na šikmé rezance nakrájanú zeleninu (od najtvrdšej postupne po najkrehkejšiu). Chvíľu popražíme, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou 7 – 15 minút – podľa tvrdosti zeleniny. Pred koncom do nej zamiešame v dlaniach rozdrvené oregano a vypneme. Po chvíľke ju zjemníme Sojade jogurtom a dochutíme umeoctom.

 

Podávame s cestovinami (pohánkovými, kukuričnými, ryžovými, celozrnnými špaldovými...), alebo s uvarenou obilninou.

 

Mrkvovo cukinové pickles: mrkvu a cukinu na hrubo nastrúhame, pokvapkáme Shoyu alebo Tamari omáčkou, premiešame a žaťažíme. Podávame ako zeleninový šalát.

Jasmínová ryža (3.5.2013)

1 šálka jasmínovej ryže , 2,5 šálky vody, 1 čl riasy Hijiky alebo pol.lyž. riasy Arame, 1 č.j. teplostabilného oleja /sézamový, avokádový,.../, štipka morskej soli

POSTUP: Ryžu mierne opražíme na oleji, pridáme riasu, soľ a podlejeme vriacou vodou. Dusíme na miernom ohni pod pokrievkou bez miešania 40-50 minút. Podávame s praženou Wakame riasou – zohrejeme teplostabilný olej /sézamový/, vhodíme doň riasu Wakame, o 1-2 min. sa na nej vyhodia pľuzgiere, vyberieme ich na servítku a požívame ako chrumkavú pochúťku k jedlám.

 

Na ochladenie organizmu podávame tofuNigari pokvapkané umeoctom.

Na zohriatie organizmu podávame opražený seitan alebo tempeh.

 

Mrkvovo- zázvorový krém:

4 dcl vody, kúsok čerstvého zázvoru /podľa chuti/, kúsok riasy Wakame/, ¼ č.l. morskej soli a ¼ č.l. celého červeného korenia, 1 pol.lyž. kuzu alebo 2 č.l. arrowrotu alebo iného škrobu, 2 č.l. Shoyu omáčku.

POSTUP: Do studenej vody dáme riasu, pokrájanú mrkvu, korenie a necháme zovrieť. Po chvíli pridáme čerstvo nastrúhaný zázvor /šťavu z neho môžeme odložiť/. O 10-15 minút pridáme v studenej vode alebo rastlinnom mlieku či rastl. smotane rozmiešaný kuzu alebo iný škrob, povaríme 2-3 minúty, vypneme.

TIP – omáčku zjemníme rastlinnou smotanou /sójová, kokosová, mandľová,.../ alebo tofunézou alebo bielym jogurtom.

Qiunoa ako príloha (19.4.13)

 

Qiunou na sucho mierne opražíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody s kúskom riasy a 1 čl Shoyu omáčky. Dusíme pod pokličkou cca 20 – 25 minút. Podávame pokvapkanú panenským (napr. avokádovým, tekvicovým, rascovým...) olejom ako prílohu /namiesto ryže, tarhone... – napríklad k opraženému tempehu, seitanu, tofu...

 

Svieži jarný šalát

 

Nakrájame si na rezance či šikmé kolieska mladé reďkovky a cibuľky, pokvapkáme umeoctom a na chvíľu (cca 10 minút) zaťažíme. Pred podávaním pridáme doň čerstvé lístky rukoly, alebo medvedí cesnak (či koziu nohu, púpavové listy, bazové výhonky...)

Pšenový nákyp so zeleninou

 

1 šálka pšena

4 šálky vody

kúsok riasy wakame alebo arame

1/2 čl soli

3/4 kg na rezance nakrájanej zeleniny (kaleráb, mrkva, petržlen, vňate - dai sme reďkovkovú a kalerábovú)

 

1 tofunigari (hodvábne), (alebo biele tofu + biely sójový jogurt) s 1 - 2 pl lahôdkového droždia a 2 čltamari omáčky

na posypanie tekvicové či iné semiačka alebo mandle - za 1 - 2 hrste

 

Do vody vložíme riasu, soľ a necháme ju zovrieť. Pomaly do nej sypeme pšeno (aby sa premiešalo iba varom - nemiešame). Varíme na miernom ohni asi 15 minút. Pridáme zeleninu, za občasného miešania varíme ešte 5 minút. Po vypnutí vmiešame vňate a celú hmotu rovnomerne uhladíme na vymastený pekáč. Povrch natrieme pastou z roztlačeného tofu, tebi droždia a tamari omáčky, posypeme semiačkami a zapekáme pri 200 °C asi 20 minút.

 

Podávame so zeleninovým šalátom alebo pickles. Nákyp chutí výborne aj na studeno - na cesty, ako desiata...

 

Praženica z "čohokoľvek"

 

2 cibule

2 šálky hustej kukuričnej kaše (alebo inej neochutenej - ryžovej, pšenovej..., či v ruke roztlačeného bieleho tofu)

2 plteplostabilného panenského oleja (červený palmový, slnečnicový, podzemnicový, ryžový...)

1 člkurkumy

1/4 čl čiernej vulkanickej soli (má výraznú vajíčkovú chuť i vôňu - obsahuje veľa síry)

 

(Kaša: 2,5 šálky vody, kúsok riasy, 1 šálku kukuričnej či inej krupice uvaríme na hustú kašu, necháme chvíľu v teple postáť.)

 

Na oleji osmažíme cibuľu, hodíme na ňu rozlačenúnú kašu, zafarbíme kurkumou. Pražíme za občasného miešania, kým sa začne prichytávať. Po vypnutí ochutíme čiernou soľou.

Podávame posypanú čerstvou vňaťou, alebo mletou červenou paprikou.

Ružové špaldoviny

 

250 g špaldových (alebo ražných, pohánkových, či iných tmavých) cestovín

1 cvikla

1 čl umeoctu

1 - 2 čl shoyu omáčky

1 šálka nakrájaných seitanových karbonátkov

(alebo tmavej fazule vopred uvarenej, alebo sterilizovanej)

1 rastlinná smotana (sójová, mandľová, kokosová...)

Voda a soľ na uvarenie cestovín

 

Cviklu na hrubo nastrúhame, pokvapkáme ryžovým octom, zaťažíme a necháme odstáť. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, opláchneme. Do cvikle zamiešame fazuľu, uvarené cestoviny, ochutíme shoyu omáčkou, zalejeme smotanou. Podávame posypané čerstvou vňaťou, bylinkami, alebo naklíčenými semiačkami.

 

Oranžové cestoviny

 

250 g kukuričných (alebo ryžových, cícerových, amarantových...) cestovín

2 – 3 mrkvy

2 čl umeoctu (alebo sladkého ryžového octu s troškou soli)

1 smažený tempeh (alebo údené či marinované tofu)

1 téglik tofunézy alebo tofu tatárskej omáčky

Voda a soľ na uvarenie cestovín

 

Mrkvu nastrúhame na hrubo, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme. Cestoviny uvaríme v slanej vode, opláchneme studenou. Zmiešame s nakrájaným tempehom, odstátou mrkvou, polejeme tofunézou. Premiešame, po chvíľke môžeme podávať – najlepšie posypané čerstvou vňaťou.

Sushi

Ryžu na sushi alebo inú guľatú uvaríme do mäkka iba vo vode. Po vypnutí ju necháme trošku vychladnúť a zamiešame do nej ryžový ocot s trochou soli alebo umeoctu. Pripravíme si pláty rias, každú z nich pár sekúnd ošmahneme nad plameňom. Na 2/3 riasy rozotrieme na tenko ryžu a na ňu do stredu poukladáme podľa chuti napr.: avokádo, pásiky slivky umeboshi, sušené paradajky, varenú mrkvu ( tempeh, tofu, rôznu zeleninu). Naplnené pláty stočíme do valca, necháme stuhnúť, ostrým nožom krájame úhladné kolieská. Podávame s picklesovým zázvorom, wasabi pastou a teriyaki omáčkou.

Bylinkové azuki fazuľky

 

1 šálky fazuliek azuki

3 šálky vody

2 čl oleja

1 čl tymiánu

½  čl morskej soli

1 pl tamari /shoyu omáčky

Kúsok riasy kombu

 

Fazuľku opláchneme a varíme s riasou do mäkka. Osolíme, povaríme ešte 5 minút. Na oleji zohrejeme bylinky (koreniny), vylejeme na ne uvarenú fazuľu, prehrejeme spolu ešte 3-5 minút a vypneme. Ochutíme tamari omáčkou alebo miso pastou. Podávame v chlebovej placke, alebo s ryžou natural a nakvasenou zeleninou.

 

Chlebové placky

 

¼ kg celozrnnej ražnej múky (alebo špaldovej)

1 pl čerstvo zomletého ľanu

1-2 čl mahá korenia (alebo zmes chlebové korenie)

½ čl soli (morská, himalájska, čierna vulkanická..)

Voda

 

Suché suroviny zmiešame, prilejeme toľko vody, aby vzniklo cesto husté ako palacinkové a necháme chvíľu postáť. Na suchej panvici pražíme placky podľa chuti – hrubšie či tenšie.

 

Inú chuť dostanú, ak ich pražíme na troche oleja, alebo nalievame na papier na pečenie a upečieme ich prudko v rozohriatej rúre.

 

Typ: pre bezlepkovú verziu alebo príjemnú chuťovú zmenu vymeníme ražnú či špaldovú  múku za pohánkovú.

 

Mrkvovo-zelerové pickles:

mrkvu a zeler na hrubo nastrúhame, pokvapkáme umeoctom (alebo  shoyu omáčkou) a zaťažíme najmenej na 15 minút.

 

 

Dusená  mňamzeleninka od Sáry

Na ryžovom oleji  osmažíme   cibuľku, pridáme na tenké  plátky nakrájanú  kapustu a mrkvu, sojovú omáčkuJohsenShoyu,kurkuma, kari, trošku chilli a zázvoru a uvaríme do mäkka.

 

Mungodalloindická omáčka od Sáry

Namočené mungo /5-10 h/ uvaríme  do mäkka s riasou Kombu /ľahšie sa trávi/,

Osmažíme cibuľku na kokosovom oleji  s maha korením. Pridáme uvarené mungo aj  s vodou, podusime  a na záver pridame sójovú smotanu a mešamedo mierneho znustnutia, soľ.

Varený kus kus zalejeme vriacou vodou a necháme naboptnať.

 

Šalát-

nastrúhaný kaleráb s nori vločkami a umeoctom, zaťažiť  aspoň na 1 h . Podávame.

Krémová voňavá zelenina

 

1 pl panenského oleja (kokosového; červeného palmového; sezamového; ryžového...)

2 čl kari korenia, troška soli

2 – 3 mrkvy (alebo iná koreňová zelenina)

1 biela reďkovka

kúsok zázvoru

mandľová smotana

2 čl posilňujúceho škrobu kuzu alebo arowroot

1 čl tamari alebo 2 čl shoyu omáčky

 

Zohriaty olej poprášime kari korením a soľou, schladíme ho na hrubo nastrúhanou mrkvou a reďkovkou, pridáme na jemno nastrúhaný zázvor (šťavu z neho si odložíme, ochutíme ňou jedlo na konci varenia) a chvíľu pražíme. Podlejeme 1-2 dl vriacej vody a dusíme do mäkka – cca 10 – 15 minút. Pred vypnutím zjemníme mandľovou (alebo inou rastlinnou) smotanou, rozmiešanou s posilňujúcim škrobom. Necháme prevrieť, vypneme. Ochutíme zázvorovou šťavou  a sójovou omáčkou.

Podávame s do chrumkava opečeným tempehom a celozrnnými cestovinami. My sme mali špaldové a z ryže natural.

 

„najzákladnejšie“ pickles“ –kapustu nastrúhame alebo na jemno nakrájame, mierne posolíme (alebo ochutíme umeoctom /tamari / shoyu omáčkou), miešame – najlepšie rukou, kým sa vytvorí šťava, zaťažíme a necháme stáť v izbovej teplote 15 minút až 3 dni. Ak ešte zostane, odložíme ju do chladu – stále zaťaženú... Ak si každý deň trocha odložíme a zamiešame doň iný druh zeleniny, dostaneme vždy novú chuť.

Tofu Nigari na póre

 

1 ks tofu Nigari

1 pór

1 pl panenského ryžového (sezamového, červeného palnového...) oleja

štipka kajenského korenia, alebo mletého zeleného korenia

1 pl Shoyu, alebo ½ čl Tamari omáčky

 

Na oleji opražíme šikmé kolieska póru, pridáme korenie a v polovičnom množstve s´jovej omáčky namočené pásiky tofu. Popražíme 3 – 5 minút, vypneme, zalejeme zvyšnou sójovkou a podávame.

 

Ružová jazmínová ryža (pre správnych Slovanov jačmeň ;o)

 

1 šálka jazmínovej ryže natural (alebo jačmeňa)

2 a ½ šálky vody (pri jačmeni aspoň 3 šálky)

kúsok morskej riasy (napríklad arame, hijiki, alebo kombu)

1 pl šťavy z cviklového pickles, alebo cviklovej šťavy s trochou umeoctu

2 čl ryžového oleja (alebo rascového, cédrového, odvážnejší slnečnicového s čili...)

 

Ryžu prepláchneme, zalejeme studenou vodou a varíme spolu s riasou 40 – 50 minút (jačmeň 1,5 až 2 hodiny). Po vypnutí necháme postáť, o chvíľu do nej zamiešame šťavu z cvikle a olej. Ak chceme farebnú prílohu, rozdelíme ju na 2 časti a zafarbíme iba jednu z nich...

(zelenú verziu vytvoríme, ak do časti z nej zamiešame 1 čl prášku z mladého jačneňa alebo

3 – 4 ks rozpustenej chlorelly ;o)

Reďkovkovo petržlenové pickles

 

Bielu reďkovku a petržlen nastrúhame, pokvapkáme umeoctom, ochutíme anízom, premiešame a zaťažíme najmenej na 15 minút. Pred podávaním zjemníme bielym sójovým jogurtom, alebo tofunézou či rastlinnou smotanou.

 

Cviklovo chrenové pickles

 

Cviklu a kúsok chrenu nastrúhame, nafermentujeme ryžovovu miso pastou, ochutíme feniklom, premiešame, zaťažíme najmenej na 15 minút.

Koložvárska kapusta

 

1 šálka jačmeňa alebo veľkých jačmenných krúpov (či ovsa, špaldy, ryže natural...)

3-4 šálky vody

kúsok morskej riasy

2-3 šálky kvasenej kapusty alebo domáceho pickles

1 údený tempeh alebo údené či marinované tofu

1 pl oleja

2-3 cibule

2 čl tamari omáčky

 

Jačmenné krúpy uvaríme do mäkka s riasou. Vysypeme na pekáč. Cibuľu opražíme na oleji, ochutíme ju tamari omáčkou a rovnomerne nanesieme na krúpy. Posypeme kyslou kapustou, na vrch nasrúhame tempeh alebo tofu a zapečieme do chrumkava (15 – 30 minút).

Každú porciu môžeme ešte preliať rastlinnou smotanou alebo tofunézou a posypať Nori vločkami.

Chrumkavé Robi „mäso“ (alebo seitan, tempeh...)

Robi plátky (rezance, oválky), alebo seitan či tempeh opražíme do chrumkava na sezamovom (červenom palmovom, arašidovom, sójovom či inom teplostabilnom) panenskom oleji, pokvapkáme Tamari alebo Shoyu omáčkou a podávame...

Pohánkoryža

1 šálka tmavej pohánky

1 šálka bielej ryže Basmati alebo jazmínovej

4 a ½  šálky vody

Kúsok morskej riasy Wakame, štipka soli

Do vody dáme riasu a soľ, necháme zovrieť. Vsypeme do nej opláchnutú ryžu aj pohánku, bez miešania varíme 12 – 15 minút. Necháme 5 minút postáť a podávame ako prílohu.

Cviklovo – karfilové pickles

Cviklu aj karfiol nastrúhame, pokvapkáme umeoctom a zaťažíme. Po 15 minútach môžeme konzumovať. (veľmi chutné je o 2 – 3 dni)

Biela reďkovka ako krémové pickles

Bielu reďkovku nastrúhame, pokvapkáme umeoctom alebo Shoyu omáčkou, zaťažíme. Pred podávaním vmiešame do nej na zjemnenie mandľovú smotanu.

Typ: komu je biela reďkovka príliš aromatická, pomieša si ju s kalerábom, mrkvou či inou menej výraznou zeleninou.

Hlavné jedlo zo pšena:

Pšeno prepláchneme studenou vodou, zalejeme 3-4 násobkom vody, pridáme riasu Hijiki alebo Arame, varíme 20 minút.

Varianta A/: PIZOIDNÝ  NÁKYP

Nastrúhame tekvičku Hokkaido  - iné varianty /tekvicu/cukinu/patizón/zeler/cviklu/paštrnák/mrkvu/,

Pokvapkáme Ume octom alebo Tamari omáčkou a ochutíme koreninovou zmesou na pizzu alebo provensálskym korením. My sme použili oregano+bazalku+tymián. Prelisujeme cesnak do oleja – palmový/sezamový/ryžový. Do uvareného mierne vychladnutého pšena vmiešame ochutenú zeleninu /viď vyššie/, cesnak s olejom, trochu morskej soli. Zmiešané vložíme do formy /mafinove, bábovkovej,.../ prudko zapečieme v rúre 15-20 minút alebo vložíme do hrnca s vriacou vodou a naparujeme cca 30 minút. Hotové necháme odstáť.

a/ podávame s tofu alebo s tempehom a zeleninovým šalátom

b/ môžeme použiť namiesto knedle ako prílohu k čomukoľvek

 

Vychladnuté môžeme použiť samostatne ako desiatu namiesto šunkového chleba.

 

Varianta B/: ORIENTÁLNY  NÁKYP

 

Cviklu /zeler, hokaido, tekvicu/ nastrúhame na jemno, pokvapkáme sladkým ryžovým octom, ochutíme feniklom alebo anízom, premiešame a zaťažíme.

Uvarené pšeno osolíme a ochutíme korením 5 vôní alebo indickým alebo ázijským korením. Obe zmesi zmiešame, vložíme do Alsanom vymasteného pekáča, upečieme alebo naparujeme.

 

Obe varianty podávame preliate omáčkou hokaido/ tofunézou/ tofu tatárskou omáčkou/ dresingom z bieleho jogurtu a s  varenou strukovinou – my sme použili čiernu šošovicu Beluga /tempehom/

seitanom/tofu.

 

Hokaido omáčka (falošná sviečková omáčka) – Uvaríme nakrájanú tekvičku Hokaido s Arame riasami, borievkou, zeleným korením, bobkovým listom a s cibuľou /20 minút/.Všetko rozmixujeme na omáčku. Dochutíme sójovou omáčkou a rastlinnou smotanou – kokosovou /sójovou, ovsenou, ražovou, mandľovou/.

Ochladzujúci tekvicový šalát

 

1 tekvička, alebo cuketa, mladý patizón, vodnica... (cca 1 kg)

3 mrkvy, alebo iná farebná sezónna zelenina

1 pl umeoctu

2 tégliky tofunézy alebo tofu tatárskej omáčky

 

Tekvicu a mrkvu na hrubo nastrúhame, premiešame s umeoctom a zaťažíme. Kto má rád, dochutí si ho prelisovaným cesnakom.

Chvíľu pred podávaním zmiešame s tofunézou alebo tofu tatárskou.

 

Na zasýtenie doň môžeme zamiešať uvarené cestoviny (špaldové; s ryže natural; pohánkové; kukuričné..., alebo varenú špaldu, kamut, ryžu...

 

My sme si pochutili na šalátiku s červenou ryžou:

 

1 šálka červenej ryže natural

2,5 šálky vriacej vody

Kúsok riasy Arame alebo Hijiki, himalájska alebo morská soľ

 

Ryžu na sucho opražíme, zalejeme vriacou vodou s riasou a soľou a dusíme pod pokrievkou cca 40 minút. Po uvarení necháme vychladnúť a vmiešame do pripraveného šalátu, alebo ju použijeme ako prílohu.

Pečená Miso tekvica

 

1 menšia tekvička (cukina, patizón, hokkaido...)

1 pl kokosového oleja (alebo sezamového, palmového, ryžového, oleja z hroznových jadier...)

1 pl Miso pasty (ryžové, jačmenné...)

1 pl sušených byliniek, dali sme tymián + Bertrám (môžu byť rôzne kombinácie max. 3 druhov, napr. rozmarín, bazalka, saturejka, ligurček, Galgán, provensálkse korenie...)

 

Olej zmiešame s bylinkami a miso pastou, hmotou potrieme plátky tekvice, uložíme na plech a upečieme na najvyššej teplote v rozohriatej rúre.

 

Oranžová jazmínová ryža

 

1 šálka natural jazmínovej ryže (alebo inej ryže natural)

2,5 šálky vriacej vody

2 čl červeného palmového oleja

Kúsok riasy Arame

Štipka morskej alebo himalájskej soli

 

Na oleji opražíme ryžu, pridáme riasu, soľ a podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou cca 40 – 50 minút. Po vypnutí necháme chvíľu postáť.

 

Nepečené slané placky

 

1 šálky pohánkovej lámanky alebo celej svetlej pohánky

½ šálky ľanových semiačok (zlatých alebo hnedých)

¼ čl cesnakovej (alebo bylinkovej) soli

1 pl sušenej cibule (alebo čerstvé vňate)

cca 2 šálky vody

 

Ľan namočíme na 1/2 až 2 hodiny do vody. Dochutíme a primiešame toľko pohánky, aby vzniklo hustejšie cesto. Necháme ho postáť aspoň hodinu. Hmotu rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pomaly sušíme v rúre alebo na radiátore, alebo na teplom vzdušnom mieste pri teplote do 45 °C do chrumkava (najmenej 1 – 2 hodiny, ak sú úplne tenulinké. Dlhšie, ak sú hrubšie - napríklad do druhého dňa...)

 

 

Šalát

 

1 šálka nastrúhaného zeleru

½ šálky nakrájanej reďkovky

2 čl Teriyaki omáčky (alebo Shoyu)

1 čl tekvicového oleja (alebo z pšeničných klíčkov, orechového, konopného...)

 

Zeleninu zamiešame s Teriyaki omáčkou a zaťažíme najmenej na 15 minút. Tesne pred podávaním pokvapkáme olejom.

Môžeme posypať na sucho opraženými tekvicovými (alebo inými) semiačkami.

 

Typ: ak do šalátu pridáme uvarenú obilninu alebo cestoviny a spojíme tofunézou, máme sýty šalát ako hlavné jedlo.

Fazuľový nákyp

½ kg mrkvy

½ kg zeleru

1-2 čl umeoctu

1 čl sezamového oleja

2 šálky fazule rubín (alebo iné tmavé fazule)

10-15 cm riasy Kombu

1 čl rasce(alebo bobkový list; saturejka; ligurček...)

6 čl vločiek z riasy Agar agar

Fazuľu opláchneme, namočíme na 2 až 8 hodín. Opäť opláchneme a dáme variť v  4 násobku čistej vody. Necháme prudko vrieť 10 – 15 minút odokrytú, vyzbierame penu, pridáme 15-20 minút namočenú riasu aj s vodou a rascu či iné korenie/ bylinky. Stiahneme plameň a pomaly varíme do mäkka (cca 2 hodiny), potom osolíme. Varíme ešte 5 minút, pridáme 6 čl Agar agaru, poriadne premiešame.

Plech na pečenie potrieme olejom, rozvrstvíme na hrubo nastrúhanú mrkvu, na ňu nastrúhaný zeler, posypeme fazuľou, zalejeme vývarom a dáme prudko zapiecť na 20-30 minút pri 200°C. Po vypnutí necháme chvíľu vychladnúť, pokvapkáme umeoctom. Môžeme posypať tekvicovým gomasiom alebo na sucho opraženými tekvicovými semiačkami.

Na zlepšenie trávenia doplníme pickles z bielej či čiernej reďkovky.

 

Smotanová pohánka

1,5 šálky pohánky (tmavej alebo svetlej)

3 šálky vriacej vody

1 cibuľa

štipka soli

kúsok riasy Wakame

150 ml rastlinnej smotany (sójová; ryžová; špaldová; ovsená; kokosová...)

Pohánku na sucho opražíme, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, riasu a podlejeme vriacou mierne osolenou vodou. Varíme 15 minút, vmiešame smotanu, vypneme a necháme v teple odstáť 10 minút. Podávame ako prílohu.

 

Pečená zelenina s bylinkami

3 mrkvy

2 petržleny

kúsok čiernej reďkovky

1 pl horenia „horalka bez soli“

¼ čl morskej alebo himalájskej soli

1 čl tamari, alebo 2 čl Shoyu omáčky

1 pl panenského sezamového oleja (alebo ryžového)

Zeleninu na hrubo nastrúhame, zmiešame s koreninovo-bylinkovou zmesou (horalka), soľou a olejom. Vsypeme na pekáč a zapečieme. (Alebo pražíme na panvici, po 3-5 minútach podlejeme 1 dl vriacej vody a dusíme do mäkka.) Hotovú zeleninu pokvapkáme Tamari omáčkou, polejeme tekvicovým olejom a podávame s dusenou natural ryžou či pohánkou.

Zeleninu doplníme rastlinnou bielkovinou: na sezamovom oleji do chrumkava opražíme plátky tofu (podľa chuti – cesnakové, lahôdkové, s riasou, bylinkové, údené, korenené...), alebo na tenko nakrájaný tempeh.

Typ: ak si chceme prípravu jedla zjednodušiť, tempeh či tofu poukladáme na pripravenú zeleninu a zapečieme.

 

Pohánka voňavá

1,5 šálky pohánky (svetlej alebo tmavej)

3 šálky vriacej vody

¼ čl morskej soli

1 čl sušených byliniek /napr. majoránka, ligurček, provensálske korenie...

alebo pár strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1 tofunéza

Pohánku na sucho opražíme, zalejeme vriacou osolenou vodou a dusíme 15-20 minút. Pri konci pridáme bylinky alebo cesnak, vypneme, vmiešame tofunézu či tofu tatársku omáčku a necháme odstáť 10-15 minút. Podávame ako prílohu, alebo zmiešané s dusenou zeleninou ako „pohánkové rizoto“.

 

Obličkový lisovaný šalát

4 mrkvy, 2 petržleny  a kúsok čiernej reďkovky (podľa chuti – je pikantná) nastrúhame na jemno, zamiešame ½ až 1 čl umeoctu, zaťažíme. Po 10 minútach si šalátik môžeme pokvapkať tekvicovým olejom a slastne vychutnávať ;o)

Iná verzia: mrkvu, cviklu a čiernu reďkovku nastrúhame, pokvapkáme umeoctom alebo Shoyu omáčkou, posypeme korením „horalka bez soli“,premiešame, zaťažíme najmenej na 10 minút. Hotový šalát môžeme zjemniť tofu tatárskou omáčkou alebo bielym sójovým jogurtom.

 

Sýty šalát s obilím

1 šálka špaldy (alebo raže, ovsa, jačmeňa, ryže natural...)

2,5 šálky vody

Kúsok morskej riasy (Kombu, Hijiki, alebo Arame), štipka soli

2 biele reďkovky

3 mrkvy

1 pór

2 čl umeoctu

1 tofunéza, alebo tofu tatárska omáčka

Obilie prepláchneme (môžeme ho namočiť na 2 až 6 hodín) a v tej istej vode ho dáme variť. Po zovretí pridáme riasu, štipku soli a veríme do mäkka (cca 50 až 90 minút).

Mrkvu a reďkovku na hrubo nastrúhame, pór nakrájame na rezance či šikmé kolieska. Pokvapkáme umeoctom, premiešame a zaťažíme. Po chvíľke (15-20 minútach) vmiešame uvarenú obilninu a tofunézu.

Ak chceme zvýšiť obsah bielkovín, podávame s tempehom, seitanom, alebo ochuteným tofu.

 

Úplne stratené kura

400 g jemných ovsených vločiek s klíčkami

2 – 3 na hrubo nastrúhané mrkvy

2 – 3 mladé cibuľky aj s vňaťou

cca 200 g údeného či marinovaného tofu, alebo tempehu

1 pl panenského oleja (sezamový; kokosový; ryžový...)

1 pl majoránu + čerstvá petržlenová vňať

1 pl Shoyu omáčky /alebo Tamari

2 – 3 pl sušeného lahôdkového droždia

Kúsok rozdrvenej morskej riasy Wakame (alebo Arame)

Voda podľa potreby ( ½ až ¾ litra)

Na oleji do chrumkava opražíme tofu, (či inú rastlinnú bielkovinu), pokvapkáme sójovou omáčkou. Vločky zalejeme vodou, pridáme všetky ostatné suroviny a premiešame. Vytvoríme hmotu hustú tak, aby ešte išla miešať varechou. Necháme chvíľu postáť. Vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymazaný olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 35 minút.

Pre chrumkavejšiu verziu vrch posypeme semiačkami (tekvicové, sezamové...)

Podávame s jarným zeleninovým šalátom a tofunézou /tofutatárskou.

Typ: bezlepkovú verziu dostaneme, ak vymeníme ovsené vločky za ryžové

 

Farebné „veľkonočné vajíčka“

1 šálka pšena

3 šálky vody

1 čl cesnakovej soli

½ šálky sušených pšeničných klíčkov (alebo kukuričnej instantnej kaše...)

Na farebné verzie:

Žltá: štipka kurkumy + na jemno nastrúhané mrkva

Červená: 2-3 pl nastrúhanej cvikle, alebo cviklovej šťavy

Zelená: na jemno nasekaný medvedí cesnak, alebo špenát, alebo čerstvé vňate

             + 1 čl prášku z mladého jačmeňa (nemusí byť)

Vodu osolíme, necháme zovrieť. Pomaly do nej vsypeme pšeno. Varíme 25 – 30 minút. Po vypnutí necháme mierne vychladnúť a zahustíme instantnou kašou alebo klíčkami, aby vzniklo husté cesto. Rozdelíme ho na 3 časti, každú zmiešame s jedným druhom farebnej zeleniny. Naberieme si za lyžicu hmoty, vložíme do nej kúsok údeného tempehu (tofu, seitanu...) a mokrými rukami tvarujeme „vajíčka“.

Hotové uložíme na tácku a podávame –okamžitá spotreba.

Alebo ich môžeme mierne zapiecť – budú chrumkavé a vydržia dlhšie.

Prípadne ich naparíme a budú šťavnatejšie. (Dá sa to aj na plechu v rúre, ak pod neho uložíme ešte jeden naplnený vodou.)

Podávame s chrenom a čerstvou jarnou zeleninou.

 

Jarný špenátový šalát

Umyté listy čerstvého špenátu natrháme s láskou do misy, pridáme nakrájané červené reďkovky, pokvapkáme ume octom a polejeme tekvicovým olejom a s veľkou chuťou zbaštíme.

 

 

Špenstoviny a mrkstoviny

500 g kvalitných cestovín (z celozrnnej ryže, špaldy, raže, pohánky, kukurice...)

300 g čerstvých špenátových listov (alebo reďkovkových listov, žihľavy, medvedieho cesnaku, mangoldu...)

5-9 strúčikov cesnaku

1 pl Shoyu, alebo ½ čl Tamari omáčky

3 čl kvalitného oleja

(môže byť aj štipka čerstvo pomletého muškátového orieška)

Zelené: na oleji opražíme väčšie kusy popučeného cesnaku, vhodíme naň opláchnuté a odkvapkané listy, premiešame. O 1 minútu ochutíme Tamari alebo Shoyu, zakryjeme, vypneme.

Červené: nastrúhame si cca 300 g mrkvy (alebo čím viac, tým lepšie – môžeme si ju pripraviť do zásoby ;o), pokvapkáme ½ až 1 čl umeoctu špeciál (ak nemáme, tak ¼ až ½ čl klasického umeoctu) a riadne zaťažíme. Necháme pod tlakom najmenej ½ hodiny, najlepšie chutí tak 3 až 7 dňová.

Cestoviny uvaríme podľa návodu v slanej vode. Rozdelíme ich na 2 časti, zmiešame ich s:

·         udusenými listami na cesnaku, vrch posypeme tempehovými „oškvarkami“

·         mrkvovým pickles, posypeme sušeným lahôdkovým droždím. Kto potrebuje dosoliť, pokvapká ich ešte umeoctom.

Rastlinné „oškvarky“: Tempeh - údený alebo smažený, alebo seitan, zeler, petržlen..., nakrájame na kocky a riadne do chrumkava opražíme na kvalitnom teplostabilnom oleji. Hotové, ešte horúce, pokvapkáme Tamari omáčkou a podávame...

Typ: pre zjemnenie môžeme špenátové, mrkvové, alebo oboje cestoviny pokvapkať rastlinnou smotanou či tofunézou.

 

Voňavá cviklošošovica

2 šálky na rezance nakrájanej cvikle

1 šálka na šikmé kolieska nakrájaného póru

1 šálka červenej lúpanej šošovice

4 šálky vriacej vody

1 pl panenského oleja (sezamový, kokosový, ryžový...)

1 čl anízu (alebo feniklu)

1 čl kurkumy

Kúsok riasy Arame alebo Wakame, soľ podľa chuti

Pór osmažíme na oleji, posypeme anízom a kurkumou, pridáme cviklu. Naháňame ju varečkou dokola v hrnci, po chvíli ju zasypeme šošovicou, podlejeme vriacou vodou, vložíme do nej riasu, posolíme. Dusíme pod pokrievkou cca 20 minút.

Podávame s dusenou pohánkou, alebo pšenom, kukuričnými cestovinami...

 

Šťavnaté chiapšeno

1 šálka pšena

1 – 2 cibule (alebo pór)

4 šálky vody

Cesnaková, bylinková, alebo neochutená soľ

1 pl chia semiačok (-šalvia hispánska)

Pšeno na sucho opražíme, pridáme cibuľu alebo pór, pražíme ešte chvíľku – kým sa rozvonia. Posypeme ho chia semiačkami, posolíme, premiešame. Zalejeme vriacou vodou a prikryté bez miešania dusíme cca 15 -20 minút. Necháme dôjsť v teple.

Typ: pre krémovejší efekt ho po uvarení premiešame s 1 pl panenského oleja podľa chuti, alebo s tofunézou či tofu tatárskou omáčkou /pripomína zemiakové pyré

 

Hodvábny medvedí cesnak

4 hrste čerstvého medvedieho cesnaku (alebo špenátových listov, mangoldu, žihľavy, reďkovkových vňatí...)

1 čl panenského sezamového (slnečnicového, ryžového, kokosového...) oleja

1 sójová (mandľová, ryžová, špaldová...) smotana

1 čl umeoctu

Na zohriatom oleji krátko (stačí pár sekúnd) orestujeme listy medvedieho cesnaku /alebo iné/.

Zalejeme rastlinnou smotanou, vypneme. Dochutíme umeoctom. Podávame s opraženým tempehom, alebo ochuteným tofu či seitanom.

 

Quinoa na cibuľke

1 šálka quinoi (merlík čílsky – veľmi hodnotné zrno s ľahko vstrebateľnými minerálmi)

3 šálky vriacej vody

2 čl panenského teplostabilného oleja (kokosový, sezamový, ryžový, arašidový, slnečnicový..)

2 cibule

Kúsok morskej riasy (Wakame alebo Arame), štipka soli – podľa chuti

Na oleji speníme cibuľku, pridáme guinou, riasu, krátko spolu pražíme. Podlejeme vriacou vodou a necháme dusiť pod pokrievkou 20 minút.

Podávame ako prílohu, alebo zmiešané s dusenou zeleninou ako rizoto.

 

TEMPEH - sojový hermelín

8. ledna 2008 v 14:13 | Slunečnice |  Alternativy masných výrobků

Chcete-li obohatit jídelníček nějakou zdravou specialitou, doporučujeme vám ochutnat sójový sýr Tempeh, který je vůbec nekvalitnějším produktem ze všech sójových výrobků, obsahující všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina.
Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná náhrada masa. Připravuje se z u vařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh se nechává zrát podobně jako plísňové sýry. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní. Je ceněn pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti bakterií. Tempeh ceněn také pro vysoký obsah stravitelných bílkovin bez přítomnosti zatěžujícího tuku, čímž napomáhá růstu a obnově tkání.
Obsahuje minerály, a to v takových vzájemných poměrech, že jsou pro organismus nejen lehce vstřebatelné, ale i zabudovatelné do tkání a použitelné pro metabolismus.
Tempeh je významným zdrojem vitamínu B12 a to v takové míře, že při pravidelném požívání hradí dostatečně jeho potřebu v organismu. Proč zařadit do jídelníčku právě TEMPEH?
Tempeh je velmi lehce stravitelný a vhodný i pro děti a těhotné ženy, sportovce, i pro pacienty s trávícími problémy, pro rekonvalescenty, protože obsahuje velké množství lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku (100 g obsahuje 2,5x více vápníku než mléko), vitamínů skupiny B, lecitinu a vitamínu E.
Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotučný. Pro svůj obsah 157 kalorií ve 100 gramech může být zařazen do všech redukčních diet. V ČR jej vyrábí firma SUNFOOD a NATURAL WAY - obojí ve vysoké kvalitě. Je k dostání jako klasický neupravovaný - přírodní, který se musí tepelně upravit, či marinovaný, smažený a uzený. Chuťově je výborný a jistě se stane vaším oblíbeným pokrmem. Ke koupi je tempeh v prodejnách zdravé výživy.
Má tempeh nějaké léčebné účinky?
TEMPEH je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí:

anémie, nedostatek vitaminu B12
střevní onemocnění
osteoporóza
nádorová onemocnění
arterioskleróza a její komplikace atd…

Tempeh je důležitým doplňkem ve stravě vegetariánů. Mnoho mladých lidí, kteří se z etických důvodů rozhodnout být vegetariány, jen vyloučí maso ze svého jídelníčku a nenahradí ničím tento po dosavadní život důležitý zdroj bílkovin. Proto vždy začínajícím vegetariánům doporučujeme, aby se začali zajímat, jakým způsobem maso nahradit, aby organismus nestrádal. Právě tempeh, ale i tofu, dostatek fermentovaných a kvašených výrobků pomůže tělu vyrovnat s přechodem na vegetariánskou stravu. U veganů - lidí, kteří nejedí nejen maso, ale ani vejce a mléčné výrobky je pak toto ještě aktuálnější.
Při kvalitním vegetariánském jídelníčku se zdravotní stav nemocných velmi rychle zlepšuje, je však třeba dodržovat pár jednoduchých zásad:
1) nakupovat kvalitní potraviny - nejlépe v BIO kvalitě
2) správné skladování a kuchyňská úprava surovin
3) pestrý jídelníček - (zdravé, ale často se opakující a nenápadité jídlo naše chuťové buňky brzo omrzí)
4) častější a menší porce jídla - pokud se přejídáme třeba i "zdravého jídla", také si uškodíme, zejména pak, jíme-li na noc.
5) důkladné prožvýkání a proslinění každého sousta
Tyto zásady vypadají sice jednoduše, ale mám s jejich dodržováním v dnešním uspěchaném světě problémy někdy i já. Je třeba trochu vůle a trpělivosti, ale ty se koupit nikde nedají.

RECEPTY PRO PŘÍPRAVU TEMPEHU:

(recepty určené pro 4 osoby)
Základní příprava přírodního tempehu:

  • vařený ve slané vodě a postříkaný sójovou omáčkou - pro ty, co nemohou pokrmy smažené na tuku,
  • fritovaný - nakrájíme na plátky (čím tenčí tím křupavější) 3 až 8 mm nebo kostičky a ponoříme do rozehřátého oleje. Smaží se tak dlouho, dokud nezíská zlatohnědou barvu a povrch je křupavý. Tempeh necháme okapat a postříkáme sójovou omáčkou,
  • obalený - tempeh uvaříme ve slané vodě a po vychladnutí obalíme v těstíčku - 1 vejce, 4 lžíce polévkové lžíce hořčice, 1-2 polévkové lžíce sójové omáčky, kurkumu nebo zázvor. Vše rozšleháme vidličkou a zahustíme kukuřičným škrobem - maizenou. Rychlejší a jednodušší varianta je obalení v hrašce (směs na obalování - ke koupi ve zdravé výživě).

Marinovaný, smažený a uzený tempeh stačí před konzumací pouze napařit.
Tempeh se používá na přípravu guláše, na smažení, pečení, asijské speciality se zeleninou, pomazánky, atd. - prostě jako maso,
Tempeh je velmi vhodný pro bezlepkovou dietu.

Tempeh s ořechy

1 balení tempehu, 1 větší, na kostičky nakrájenou cibuli, 1/2 - 1 čajovou lžičku sušeného zázvoru, 3 utřené stroužky česneku, sójovou omáčku (Shoyu), 1/2 šálku arašídů či ořechů kešu, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, olej
PŘ: Na pánvi rozhřejeme olej a orestujeme cibuli do červena. Potom přidáme česnek a lehce promícháme. Okořeníme zázvorem. Dále přidáme na kostky nakrájený tempeh a opékáme několik minut do zlatohněda. Přidáme arašídy či ořechy kešu a asi půl minuty restujeme. Na závěr dochutíme sójovou omáčkou (opatrně, ať to není příliš slané) a přidáme rajčatový protlak. Ještě několik sekund opékáme a potom odstavíme z ohně. Jako příloha je vhodná rýže či opékané brambory a k tomu zeleninový salát.

Halušky s tempehem a falešným špekem

50 dkg rýže natural (uvařené a vychlazené) nebo kroupy pomleté na masovém strojku, 15 dkg pohankové mouky, 10 dkg hladké mouky, 1 menší celer, 3 velké cibule, 1,5 kostky tempehu, olej, sůl, kyselé zelí, sójová omáčka.
PŘ: Z hladké a pohankové mouky zamícháme se špetkou soli řidší těsto a přidáme uvařenou rýži nebo uvařené umleté kroupy. Vypracujeme těsto, které protlačujeme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Promícháme a poté co vyplavou již hotové halušky na povrch, je sítem sebereme a propláchneme studenou vodou. Pokud se budou rozvářet přidáme pohankovou mouku a maizenu. Tempeh nakrájíme na malé kostičky, ofritujeme a postříkáme sójovou omáčkou. Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme. Celer špek) nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na oleji do zlatova. Sůl přidáváme hned na počátku smažení. Servírujeme - halušky, osmaženou cibulku, celer a fritovaný tempeh. Jako příloha je nejvhodnější kyselé zelí.

Těstoviny s tempehem

Balíček těstovin, 1,5 kostky tempehu, zelenina - hrášek, mrkev, cibulka, pórek…..jakákoliv zelenina, sójové nebo ovesné mléko, maizena (kukuřičný škrob), jablečný ocet, kurkuma, bazalka, sójová omáčka, kyselé zelí.
PŘ: Uvaříme těstoviny dle návodu, ofritujeme na kostičky nakrájený tempeh, nakrájíme na drobno zeleninu a vše dobře v míse promícháme. Dáme na vymaštěný plech a zalijeme hustší směsí ovesného nebo sójového mléka, maizeny, kterou rozmícháme ve vodě s trochou soli, jablečným octem, sójovou omáčkou a kořením. Vše dáme zapéct na 15 až 20 min. do trouby. Podáváme s kyselým zelím.

Tempeh s rýží

1/2 kg rýže natural, 2 kostky tempehu, zeleninu - petržel, celer, mrkev, cibule a kdo má rád, tak i česnek, sójovou omáčku, nové koření, bobkový list, zázvor, sůl, olej, maizenu, ovesné nebo sójové mléko.
PŘ: Uvaříme rýži natural. Tempeh nakrájíme na plátky, ofritujeme (můžeme také použít postup pro obalení v těstíčku) a postříkáme sójovou omáčkou. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka a prudce orestujeme na oleji, zalijeme vodou tak, aby zelenina byla ponořená, osolíme, přidáme koření, cibuli, česnek a uvaříme do měkka. Vše pak rozmixujeme a zahustíme trochou maizeny s mlékem. Na talíř podáváme: rýži natural, ofritovaný tempeh (nebo obalený v těstíčku a ofritovaný) doplněný zeleninovou omáčkou a zeleninovým salátem.

Tempeh v karamelu

Použijeme - po jedné polévkové lžíci Sladovitu, oleje, sójové omáčky.
PŘ: Zahřejeme olej, přidáme Sladovit a za stálého míchání vytvoříme pěnu, přidáme sójovou omáčku, promícháme a vypneme oheň. V takto připraveném karamelu máčíme ofritované kostky tempehu. Podáváme místo masa.

TEMPEH SMAŽENÝ SE ZELÍM

Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže….

TEMPEH S MRKVÍ

Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

SMAŽENÝ TEMPEH

Povaříme 15 minut tempeh ve vodě se sojovou omáčkou, necháme okapat. Můžeme přímo osmahnou tempeh po obou stranách do zlatova. Před podáváním použijeme zálivku - voda sojová omáčka, zázvorová šťáva.

TEMPEH S HOŘČICÍ

Povařený tempeh v sojové omáčce rozřízneme, natřeme vnitřní plochu hořčicí. Komplet namočíme do těstíčka z mouka nebo z hrašky. Necháme okapat. Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova