Hokkaido – papriková „provensálska“ polievka (16.10.2014)

2 šálky na kúsky nakrájanej tekvice hokkaido (alebo na pečenie či inej)

2 – 3 zeleninové papriky (červená,  oranžová, žltá...)

2 – 3 cibule

Provenskálske korenie (alebo zmes provensálskych byliniek)

Soľ podľa chuti, kto chce – umeocot na dochutenie

1 l vody s kúskom morskej riasy wakame alebo arame

1 téglik tofunézy  alebo tofu tatárskej omáčky

 

Do vriacej vody s riasou a troškou soli vložíme  tenké rezance cibule, po chvíľke kúsky tekvice, o 5 minút papriky, nakonic posypeme provenskálskym korením. Varíme ešte 7 – 9 minút (alebo do mäkka) a vypneme. Hotovú polievku zjemníme tofunézou alebo tofu tatárskou a komu treba, ochutí si umeoctom. Podávame posypanú čerstvými vňaťami, alebo pažítkou či cíbikmi.

 

Cviklovo fazuľová polievka (2.10.2014)

1 šálka fazule (rubín, alebo azuki)

Kúsok riasy kombu

2 – 3 bobkové listy

½ čl anízu alebo feniklu

1 stredne veľká cvikla

1 čl sezamového (alebo iného teplostabilnéh) oleja

1 tofunéza, alebo tofu tatárska omáčka

Soľ, umeocot

 

Fazuľu uvaríme s riasou do mäkka. Na zohriaty olej vsypeme aníz či fenikel, pridáme na rezance nakrájanú cviklu a chvíľu pražíme. Osolíme, podlejeme uvarenou fazuľou aj s vývarom a varíme ešte 10 – 15 minút. Pred podávaním ochutíme umeoctom, zjemníme tofunézou alebo tofu tatárskou omáčkou a ozdobíme čerstvou vňaťou.

Hrachovo-kukuričná polievka (11.9.2014)

1  šálka suchého hrachu

kúsok riasy kombu namočenej v studenej vode

3 – 5  klinčekov (alebo koreň ligurčeka, kardamon či iné voňavé korenie)

kúsok hokkaido tekvice (alebo tekvice na pečenie či mrkvy)

3 – 5  kúskov stonkového zeleru

1 – 2 klasy kukurice

1 l vody

Soľ

 

Hrach (žltý alebo zelený) namočíme na 2 až 8 hodín do studenej vody. Opláchneme a v novej vode dáme variť. Po zovretí vyzberáme penu (ak je v BIO kvalite, netreba), pridáme riasu aj s namáčacou vodou a korenie. Rozvaríme ho (asi za 2 hodiny), osolíme a pridáme na rezance nakrájané hokkaido, stonky zeleru a po 5-tich minútach celé kukurice. Povaríme ešte 10 minút. Kukuricu vyberieme, okrájame zrná a vrátime ich späť do polievky. Podávame ozdobené čerstvou zelerovou či inou vňaťou.

Tip: rýchlejšia verzia je z fazuliek mungo – nenamočené  sú uvarené za cca 45 minút, vopred naklíčené za 15 - 20 minút.

Zelená živá „mliečna“ polievka (2.7.2014)

 

½ šálky lieskových orieškov (mandlí, kešu, pekanových orechov...)

2 - 3 šálky vody

1 avokádo

½ kg patizónu (tekvice, cukiny, mladých uhoriek....)

4 hrste vňatí 1 až 3 druhy (mrkvová, petržlenová, z mladého cesnaku, kalerábová, reďkovková, cviklová...)

na dochutenie a zahustenie 1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia

1 – 2 strúčiky cesnaku (ak je cesnaková vňať, netreba)

1 čl umeoctu, alebo tamari či shoyu omáčky

Štipka zeleného či iného korenia, alebo kvapka oleja doTERRA podľa chuti

 

Orechy namočíme na 2 až 8 hodín, alebo naklíčime. Opláchneme a v novej vode rozmixujeme na hladko. (Ak chceme úplne hladké mlieko, prepasírujeme. Ak chceme husté, necháme aj s drvinou.) V orieškovom mlieku rozmixujeme všetky ostatné ingrediencie (v poradí od najtvrdších po najmäkšie) a podávame ozdobené vetvičkou čerstvej vňate.

 

Tip: akékoľvek smoothie zo zeleniny a vňatí (bez ovocia) môžeme zahustiť avokádom, alebo tofunézou či tofu tatárskou omáčkou a blesková studená polievka či omáčka je hotová ;o)

Kalerábová šampiónka (22.5.2014)

1 mladý kaleráb

¼  kg šampiňónov

1 čl saturejky (alebo iných byliniek)

kúsok riasy wakame, troška soli

1 čl panenského teplostabilného oleja

1 dl vody

1 l kamutového (špaldového, ryžového, iného obilného) mlieka

čerstvý kôpor

umeocot podľa chuti

 

Na zohriatom oleji mierne opražíme tenké rezance kalerábu. Po chvíľke pridáme plátky šampiňónov, pridáme riasu, soľ a saturejku. Podlejeme vriacou vodou, podusíme 5 – 7 minút. Zalejeme rastlinným mliekom a po zovretí vypneme. Hotovú polievku ozdobíme kôprom a dochutíme umeoctom.

 

Tip: surovú (RAW) polievku vyrobíme, ak všetky suroviny rozmixujeme vo vode a nakoniec pridáme avokádo, alebo v čerstvom mandľovom / kešu / konoprnom, makovom..., inom RAW mlieku.

Zelená polievka (24.4.2014)

 

½ až 1 balík zelenej špargle  (cca 300 g)

½ balíčka zelerových stoniek (200 – 300 g)

1 avokádo

2 čl avokádového (alebo iného teplostabilného panenského) oleja

2 čl korenia „horalka bez soli“ (alebo iná koreninová zmes)

zopár guľôčok zeleného korenia

1 l vody, riasa, soľ

 

Na zohriaty olej vysypeme spodné časti špargľových stoniek, zelené korenie a „horalku“, pridáme zelerové stonky, riasu a posolíme. Chvíľočku popražíme, podlejeme vriacou vodou. Po 3 – 5tich minútach varu vložíme do polievky aj vrchné („púčikové“) časti špargle, povaríme ešte 4 – 7 minút a vypneme. Hotovú polievku zjemníme čerstvo nastrúhaným alebo prepasírovaným avokádom. Podávame posypanú vôňavou vňaťou (zelerovou, petržlenovou, z mladého cesnaku, pažítkou...)

Špargľová polievka (10.4.2014)


2 – 3 mrkvy

1 balíček špargle (cca 500 g)

1 šálka uvareného cíceru (alebo inej strukoviny)

2 čl provensálskeho korenia

troška soli, kúsok morskej riasy (wakame alebo arame)

za hrsť mrkvovej vňate (alebo inej)

na dochutenie môže byť sladké ryžové miso

1 l vody

Vodu s riasou a soľou necháme zovrieť, pridáme spodné časti špargle a na šikmé kolieska

nakrájanú mrkvu. Po 5 – 7 minútach vložíme vrchné jemné časti špargle a provensálske

(či iné bylinkové) korenia a varíme ešte 3 – 5 minút. Tesne pred vypnutím zamiešame do

polievky uvarenú strukovinu a ½ na jemno nasekanej vňate, zvyšnú si odložíme na ozdobenie.

Hotovú polievku môžeme dochutiť miso pastou, alebo shoyu či tamari omáčkou.

Vňaťová polievka (28.3.2014)

kúsok zeleru

2 – 3 mrkvy

1 mladý kaleráb

2 čl kokosového (ryžového, sezamového, alebo iného panenského teplostabilného) oleja

½ šálky červenej lúpanej šošovice

Kúsok morskej riasy wakame alebo arame

½ čl soli

1 l vody

4 čl miso pasty, alebo shoyu omáčky

3 – 4 hrste čerstvých vňatí (z kalerábu, mrkvy, zeleru, petržlenu....)

Šošovicu opláchneme, vsypeme do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme riasu a povaríme 6 až 9 minút. Na oleji mierne opražíme tenké pásiky zeleru, po chvíľke pridáme mrkvu, neskôr kaleráb, osolíme. Zalejeme variacou sa vodou so šošovicou a varíme ešte 7 -  9 minút. Tesne pred vypnutím pridáme do nej natrhané vňate. Po vypnutí polievku dochutíme miso pastou alebo sójovou omáčkou.

Mungo farebná polievka (28.2.2014)

 

1 šálka mungo fazuliek

¼ kg brokolice

2 – 3 mrkvy

1 – 2 červené papriky (kápie)

pár guľôčok ružového korenia

vňať saturejky (alebo ligurčeka)

1 čl soli s troškou cesnaku či byliniek, alebo cesnakovej či bylinkovej soli

Za hrsť vňate /či medvedieho cesnaku, mladej žihľavy, kozej nohy, rukoly.../

 

Mungo fazuľky varíme vo vode s riasou a ružovým korením do mäkka (asi 35 – 40 minút). Osolíme, pridáme do nich na šikmo nakrájanú mrkvu, neskôr červenú papriku, nakoniec brokolicu. Povaríme ešte 3 – 5 minút, dochutíme saturejkou či ligurčekom a vypneme. Každú porciu pred podávaním bohato ozdobíme vňaťou.

Polievka (So Sárou 6.3.2014)

Mrkva a paštrňák
Cibuľa

Riasa Hikiji

Olej Carotino

Solčanka a bylinkova horalka bez soli

 

Osmahnutá cibuľka na oleji, pridať mrkvu a paštrňák, chvíľu osmahnut, pak podliat vodou a horalku plus solčanku. Pridať riasu hikiji a variť aspoň 30 min

Červeno-čierna polievka s amarantom (7.2.2014)

 

1 väčšia, alebo 2 menšie buľvy cvikle

1 – 2 čierne reďkovky

kúsok póru

2 – 3 pl amarantu

1 čl semien čiernej horčice

2 čl ostrého kari (alebo sladkého + čili či pálivá paprika)

Soľ podľa chuti, kúsok  morskej riasy kombu alebo hijiki

1 l vody

1 mandľová (alebo špaldová, kokosová či iná rastlinná) smotana

1 pl panenského sezamového (alebo ryžového, arašidového, červeného palmového....) oleja

 

Amarant vsypeme do studenej vody a bez zamiešania varíme s riasou úplne do mäkka (aspoň 40 minút). Olej zohrejeme, nasypeme naň horčičné semiačka. Keď začnú praskať, poprášime ich kari korením a schladíme rezancami póru. Pražíme, po chvíľke pridáme soľ, na pásiky nakrájanú cviklu, nakoniec čiernu reďkovku. Keď sa zeleninka krásne rozvonia, podlejeme ju variacim sa amarantom. Varíme ešte 12 – 18 minút. Pred podávaním zjemníme mandľovou smotanou a ozdobíme čerstvou vňaťou.

„Maslová“ polievočka so zázvorom (24.1.2014)

1 pl ghee (prepustené maslo)

1 menší pór

3-4 mrkvy

kúsok čerstvého zázvoru (podľa chuti)

1 čl čiernych horčičných semiačok

1 čl soli

1 l vody, kúsok morskej riasy wakame

avokádo

Ghee  zohrejeme, posypeme horčičnými semiačkami, nastrúhaným zázvorom a na šikmé kolieska či rezance nakrájaným pórom. Po chvíľke pridáme pásiky mrkvy, posolíme, necháme rozvoňať a podlejeme vriacou vodou s riasou. Varíme 10 – 12 minút a vypneme. Zjemníme nastrúhaným, prepasírovaným, alebo rozmixovaným avokádom. Podávame posypané nori vločkami, alebo čerstvou vňaťou či naklíčenou žeruchou.

Tip: sýtejšiu verziu dostaneme, ak polievku zjemníme rastlinnou smotanou (kokosovou, sójovou, mandľovou...)

Vianočná šošovicová polievka (12.12.2013)

 

200 g šošovice (čiernej, zelenej či hnedej...)

4 huby Shi-take

8- 12 ks sušených sliviek

4 – 6 strúčikov cesnaku

1 pl riasy arame

1 čl soli (morskej, himalájskej, cesnakovej...)

½ l vody

¾ l rastlinného mlieka (sójového, guinoového, špaldového...)

1 rastlinná smotana (sójová, mandľová, kokosová...)

Umeocot podľa chuti

 

Opláchnutú šošovicu dáme do studenej vody a necháme zovrieť. Vyzberáme penu (ak je v BIO kvalite, netreba), pridáme vopred namočené huby aj s vodou, riasy, cesnak, slivky. Varíme do mäkka – asi 25 – 30 minút. Šošovicu osolíme a varíme ešte 7 minút. Zalejeme ju rastlinným mliekom, necháme zovrieť, pridáme smotanu a vypneme. Hotovú polievku si každý podľa chuti dochutí umeoctom.

 

Tip: mlieko môžeme nahradiť vodou, ak na konci pridáme dvojnásobok rastlinnej smotany, alebo natural jogurtu)

Hlivová polievka (28.11.2013)

 

¼ kg hlivy

3 – 4 na rezance nakrájanej cibule

1 pl červeného palmového oleja (alebo sezamového, ryžového...)

¼ čl semiačok čiernej horčice

Kúsok riasy hijiki, alebo arame

¾ l vriacej vody

3 čl tekka korenia

1 kokosová (mandľová, sójová...) smotana

Na dochutenie: umeocot podľa chuti, čerstvá rukola či bylinky, alebo nori vločky

 

Olej zohrejeme, posypeme horčičnými semiačkami a zasypeme ich cibuľou. Po chvíľke pridáme riasu, rezance hlivy a 1 čl tekka korenia. Chvíľu popražíme, podlejeme vriacou vodou a varíme do mäkka - asi 25 – 30 minút. Posypeme zvyšným tekka korením, zjemníme rastlinnou smotanou a vypneme. Dochutíme umeoctom, ozdobíme bylinkami či nori.

Tempehová kapustnica (15.11.2013)
 


1/2 kg cibule

2 pl kvalitného panenského teplostabilného oleja (sezamový, ryžový, arašidový...)
2 šálky kvalitnej kyslej kapusty
1 čl rasce  (obyčajnej, alebo 1/2 čl rímskej)
3 čl mletej červenej papriky
(voda, len ak je kapusta málo šťavnatá,
soľ - iba ak je kapusta málo slaná)
1 pl tekka korenia
1 údený tempeh (alebo aj 2 ;o)
za hrsť sušených paradajok

 

Cibuľu pomaly smažíme na oleji s rascou a paprikou, kým zmäkne. Pridáme do nej kapustu, ak treba, podlejeme vriacou vodou a varíme ešte 10 – 15 minút, ak chceme kapustu chrumkavú, 20 -30 minút, ak má byť mäkká. Tempeh nakrájame na kocky a opražíme na sucho či na troške oleja do chrumkava. Vmiešame do kapusty, ochutíme tekka korením a povaríme ešte 2 – 3 minútky. Podávame s lyžicou Sojade jogurtu natural, ozdobíme divokou vňaťou.

 

Rozkvitnutá polievka (31.10.13)

 

1 šálka karfiolu

1 šálka hokkaido tekvice

1 šálka brokolice

1 l vody, kúsok morskej riasy

1 čl cesnakovej soli

 

Vodu s riasou necháme zovrieť. Posolíme, vsypeme do nej na ružičky rozdelený karfiol, po chvíľke kúsky hokkaida. Varíme 15 minút, pridáme brokolicu, povarme ešte ďalších 5 minút a vypneme. Hotovú polievku môžeme ochutiť Miso pastou a ozdobiť čerstvou vňaťou.

 

Tip: na zjemnenie môžeme použiť tofu tatársku omáčku, tofunézu, alebo biely Sojade jogurt.

 Chvostíková polievka (18.10.13)

 

1 šálka naklíčenej sóje (alebo cíceru, fazule, šošovice...)

2 – 3 mrkvy

1 menší pór

2 čl sezamového oleja (alebo podzemnicového, avokádového, ryžového...)

Pár guľôčok zeleného korenia

3 čl korenia „horalka bez soli“, troška soli

1 l vriacej vody

Kúsok morskej riasy (wakame alebo arame)

 

Na zohriatom oleji mierne opražíme šikmé kolieska póru, naklíčenú strukovinu, po chvíľke pridáme rezance mrkvy a obe korenia. Ak sa celá zmes rozvonia, podlejeme ju vriacou vodou (aj s riasou, ktorú sme si vopred do nej namočili). Varíme 12 – 15 minút. Pre zvýšenie chuti i imunity môžeme každú porciu dochutiť troškou miso pasty.

Podávame posypané čerstvou vňaťou, alebo nori vločkami.

Kelovo brokolicová so strúhancami (4.10.13)

 

1 šálka ružičkového kelu

1 šálka brokolice

1 menší pór

1 l vody

Kúsok morskej riasy (wakame alebo inú), troška soli

1 – 2 čl provensálskeho korenia

1 pl miso pasty (dali sme ryžové)

pšenový knedlík

 

Vodu s riasou necháme zovrieť (ak máme arame, necháme variť 10 minút, hijiki 20, kombu 40 minút), pridáme na šikmé kolieska nakrájaný pór, polovičky ružičiek kelu, po 5- 7 minútach varenia brokolicu a provensálske korenie (či iné obľúbené bylinky). Varíme ešte 8 – 10 minút. Pred vypnutím vsypeme do polievky na hrubo nastrúhaný pšenový knedlík a vypneme. Ochutíme miso pastou, podávame posypanú čerstvou vňaťou.

Polievka (27.9.2013)

 

-fazulove mlade lusky

-olej palmovo=repkovy

-zemiaky

-cibula

-cesnak

-horalka bez soli

-himalajska sol

-morska riasa arame

 

Na oleji popražíme cibuľu do zlata, pridáme cesnak ku koncu smaženia, horalku, potom zemiaky a fazuľky, chvíľu popražíme, potom zalejeme vodou a varíme, dosolíme počas varenia a pridáme i Arame. Hotovo!

Farebná mungo polievka (19.9.2013)

 

½ šálky mungo fazuliek

½ menšieho karfiolu

1 – 2 kápie

1 čl mahá korenia

Kúsok morskej riasy (hijiki alebo arame)

1 čl himalájskej alebo morskej soli

4 šálky vody

 

Mungo opláchneme, vložíme do studenej vody a dáme variť. Po zovretí pridáme riasu a mahá korenie. Po zmäknutí (asi o 35 minút) ho posolíme, vložíme ružičky karfiolu, po chvíľke rezance kápie. O 10 – 15 minút vypneme. Hotovú polievku ešte môžeme dochutiť miso pastou alebo Shoyu omáčkou a ozdobiť čerstvou vňaťou.

 

Krémovú verziu vytvoríme, ak do nej zamiešame tofunézu.

Polievka takmer borščoidná ;o) (5.9.2013)

 

1 pl červeného palmového, sezamového, ryžového alebo iného panenského teplostabilného oleja

2 cibule

1 menšia cvikla

kúsok hokkaida

za hrsť seitanu (natural - ochutíme ho viac; špeciál - iba nakrájame;

špeciál so zeleninou - oceníme, ak máme pripravenej málo zeleniny)

1 čl himalájskej alebo morskej soli

1 - 2 čl zmesi korenia (talianske, provensálske, indické...)

1 l vody, kúsok morskej riasy Wakame alebo Arame

 

Na oleji mierne opražíme cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú cviklu, po chvíľke hokkaido, pridáme riasu, posypeme korením, posolíme, vmiešame na rezance nakrájaný seitan, podlejeme vriacou vodou a dusíme pod pokličkou asi 15 minút.

 

Tip.: na zjemnenie môžeme použiť tofunézu, biely sójový jogurt Sojade, alebo rastlinnú smotanu.

 

Tip II.: kto potrebuje dosoliť - pre kyselšiu chuť pokvapkáme umeoctom,

                                        - pre sladšiu chuť pridáme Shoyu omáčkou alebo miso pastu

                                        - "vajíčkovú" chuť posypeme čiernou vulkanickou soľou

Karfiolová slížiková polievka (27.6.2013)

 

½  karfiolu

3 – 4 mrkvy

3 – 4 mladé cibuľky aj s vňaťou

Kúsok riasy wakame (alebo arame – tú vopred 10 minút povaríme, kým dáme zeleninu)

5 – 7 guľôčok zeleného korenia (alebo mleté)

1 l vody, trocha soli

1 pl miso pasty (ryžové, jačmenné...)

 

Vodu s riasou, soľou a korením necháme zovrieť. Vložíme do nej na rezance nakrájanú mrkvu a karfiol. Povaríme 7 – 10 minút. Pridáme šikmé kolieska cibuľky, vňať z nej odložíme na ozdobu) a varíme ešte 3 – 5 minút. Po vypnutí vložíme do polievky ryžové niťovky, ktoré už nevaríme. Necháme 10 minút odstáť. Zamiešame do nej v troche vývaru rozmiešanú miso pastu. Podávame posypanú vňaťou a /alebo Nori vločkami.

Hráškovo – tekvicová polievka (14.6.2013)

 

1 tekvica (cukina, patizón...)

1 šálka mladého hrášku

2-3 cibule

2 – 3 bobkové listy, troška soli

½ čl sušenej citrónovej (alebo pomarančovej)kôry

1 l vriacej vody s kúskom riasy wakame

1 – 2 čl panenského avokádového (ryžového, mandľového...) oleja

1 mandľová (kokosová, sójová, ryžová...) smotana

Čerstvý kôpor a umeocot podľa chuti

 

Na oleji mierne opražíme tenké rezance cibule, pridáme vylúpaný hrášok, po chvíľke nastrúhanú tekvicu, bobkový list a citrónovú kôru. Popražíme, zalejeme vriacou vodou a dusíme 5 – 7 minút. Po vypnutí zjemníme rastlinnou smotanou, ochutíme kôprom a umeoctom.

 

Typ: ak chceme hustejší prívarok, použijeme menej vody a zahustíme škrobom kuzualebo arrowroot.

Špargľovo-brokolicová polievka (17.5.2013)

 

¼ kg špargle

¼ kg brokolice

1 a ½  l vody

½ čl červeného korenia (zeleného, bieleho, borievky...)

1 pl korenia „Horalka bez soli“ + ½ čl himalájskej či morskej soli

Kúsok riasy Wakame

 

Vodu s riasou a soľou necháme zovrieť, vsypeme do nej korenia a postupne pridávame spodnú časť ošúpanej špargle, hlúbovitú časť brokolice, po chvíľke hlavičky špargle a nakoniec ružičky brokolice. Povaríme ešte 5 – 7 minút a vypneme. Hotovú polievku môžeme dochutiť miso pastou a ozdobiť čerstvou vňaťou.

Špargľová polievočka (3.5.2013)

1 viazanička špargle /biela, zel., mix/, 2-3 mrkvy, 1 čaj.lyž. /č.l./ korenia Adžika, ½ č.l. soli /morskej, himalájskej, vulkanickej/, 1 l vody, 8-12 cm riasy Wakame

POSTUP: Do studenej vody dáme riasu a soľ – necháme zovrieť. Po zovretí  pridáme mrkvu, spodné tvrdšie  časti špargle, korenie a varíme cca 10 min. Na posledných 5 minút pridáme hlavičky šparglí alebo ich odložíme na naparenie k hlavnému jedlu. Po vypnutí môžeme polievku zvýrazniť Miso pastou. Ak chceme polievku sýtejšiu, použijeme ako závarku kukuričné písmenká, amarantové perličky,...

Jarná vňaťová polievka (19.4.13)

 

1 mladý kaleráb

2 – 3 mladé cibuľky aj s vňaťou

1 – 2 hrste reďkovkových a kalerábových vňatí  (alebo žihľavy, medvedieho cesnaku...)

2 pl kukuričnej krupice (alebo špaldovej, pohánkovej...)

1 čl panenského oleja (palmového, ryžového, sezamového, avokádového...)

1 čl himalájskej ochutenej soli Šangí – la, alebo Harisa

1 l vody, kúsok riasy Wakame

 

Vodu s riasou necháme zovrieť, vložíme do nej na rezance nakrájaný kalerábik. Krupicu na sucho opražíme, pridáme olej, pražíme ešte chvíľku, posolíme a vsypeme do variacej sa polievky. Po 5 minútach pridáme šikmé kolieska cibuľky, o ďalšie 2 – 3 minútky vhodíme vňate a vypneme.

Cícerovo - avokádová polievka

 

1/2 šálky cíceru

úsok riasy kombu

3 - 4 šálky vody

1 čl feniklu

1/2 čl soli

1 zrelé avokádo

na dochutenie umeocot

(kto chce - na zjemnenie mandľovú či inú rastlinnú smotanou /nemusí byť)

 

Vopred namočený cícer opláchneme, uvaríme s riasou a feniklom. Po zmäknutí ho osolíme, povaríme ešte 10 minút. Zahustíme prepasírovaným /rozmixovaným avokádom. Komu treba, dochutí si polievočku umeoctom a rastlinnou smotanou.

Kelovo šošovicový krém

 

½ hlávky kelu

1 šálka červenej lúpanej šošovice

kúsok riasy arame alebo wakame

2 - 3 mrkvy

Za hrsť čerstvej vňate (petržlenovej, mrkvovej, zelerovej, reďkovkovej...)

2 čl práškového zeleninového vývaru, alebo 2 kocky,

prípadne soľ a ½ čl kurkumy, kari korenia, či indického, mahá...)

1 a ½ l vody

 

Vodu s riasou necháme zovrieť. Pridáme koreniny, na rezance nakrájaný kel, kolieska mrkvy a stonky z vňatí. Do vriacej opatrne vsypeme opláchnutú šošovicu, varíme bez miešania asi 15 minút. Uvarenú polievku ozdobíme čerstvou nasekanou vňaťou.

 

Typ I: krémovejšiu verziu dostaneme, ak do hotovej polievky vmiešame tofunézu, alebo kokosovú (sójovú, ryžovú, mandľovú, ovsenú, špaldovú...) smotanu či biely sójový jogurt.

 

Typ II.: do kvalitného tekvicového oleja prelisujeme cesnak, premiešame s umeoctom alebo Tamari omáčkou a každú porciu ním ozdobíme /dochutíme.

Zeleninová miso polievka

Do studenej vody dáme riasy Arame. Po zovretí pridáme na rezance nakrájaný zeler, šikmé kolieska mrkvy a pór (alebo iné 3 druhy zeleniny). Povaríme spolu 15 minút. Po vypnutí ochutíme miso pastou rozmiešanej v troche vývaru.

„Segedín polievka“

 

1 mrkva

¼ buľvy zeleru

2 šálky kvasenej kapusty (alebo pickles)

1 čl panenského ryžového (podzemnicového, sezamového, iného teplostabilného) oleja

1 l vriacej vody

zelené a korenie, 2-3 bobkové listy

2 tégliky tofunézy (alebo sójová, kokosová či iná rastlinná smotana)

 

Na oleji orestujeme na hrubo nastrúhaný zeler a mrkvu, ochutíme Mahá korením, pridáme bobkový list, zelejeme vriacou vodou a povaríme 3-5 minút. Pridáme kvasenú kapustu alebo pickles, varíme ešte 5-7 minút. Zjemníme tofunézou či rastlinnou smotanou a podávame.

 

Misodobrá  polievočka od Sáry

Do vody dáme variť zopár ks celé zelené korenie, brokolicu na malé kúsky, cesnakové strúčiky, natrhané listy kapusty, Arame riasy. Tesne pred dovarením  prilejeme sladké miso ryžové rozmiešané vo vode a morskásoľ a ešte 3-5 minút dovaríme.

Sladká hrachovka

 

1 šálka suchého hrachu /alebo mungo či azuki fazuliek

kúsok morskej riasy kombu /alebo hijiki

1 čl anízu /alebo feniklu

1 – 2 šálky sladkej oranžovej tekvice na pečenie  /alebo hokkaido

1 čl soli morskej /himalájskej / čiernej vulkanickej

4-5 šálok vody

Na dochutenie: čerstvá vňať, pár kvapiek umeoctu

 

Hrach namočíme na 6 – 8 hodín (azuki ani mungo netreba), opláchneme a v čistej vode varíme. Po zovretí zbierame penu, pridáme riasu a aníz /fenikel, alebo iné obľúbené „protiprďavé“ korenie). Uvaríme úplne do mäkka, osolíme, pridáme na kúsočky nakrájanú tekvicu a povaríme ešte 10 – 15  minút. Hotovú polievku ochutíme umeoctom a čerstvými vňaťami.

 

Typ: na zjemnenie môžeme použiť tofunézu alebo rastlinnú smotanu.

Chrenová polievka

 

1 malý pór

½ zeleru

1 – 2 ks petržlenu (alebo paštrnáku)

kúsok chrenu

1 pl ryžového (alebo iného panenského oleja)

½ čl anízu

kúsok morskej riasy arame alebo hijiki

1 l vody

štipka soli, troška umeoctu na dochutenie

2 tofunézy alebo 400 ml bieleho sójového jogurtu

 

Všetku zeleninu nakrájame na tenké rezance. Na oleji opražíme pór, pridáme zeler, po chvíli petržlen. Do studenej vody namočíme riasu (na 15 až 30 minút), pridáme soľ, aníz a dáme variť. Po zovretí  ňou zalejeme opraženú zeleninu, prikryjeme a dusíme 15 – 20 minút. Chren na jemno nastrúhame, alebo nakrájame a rozmixujeme do hladka. Zmiešame s tofunézou či sójovým jogurtom (alebo ½ na ½ ) a vlejeme do udusenej zeleniny. Prehrejeme, tesne pred zovretím vypneme. Ochutíme umeoctom. Podávame ozdobené rezancami póru.

 

Typ: tofunézu či sójový jogurt môžeme zameniť za quinoove mlieko – vtedy dáme o 2/3 menej vody.

 

Typ II.: ak chceme z nej prívarok, zahustíme ju posilňujúcim škrobom Arrowroot alebo Kuzu.

Zohrievacia železná polievka

 

1 buľva cvikle

2-3 cibule

kúsok tekvice

pár klinčekov (alebo hviezdička badiánu

¼ čl pomarančovej či citrónovej kôry

kúsok zázvoru

kúsok morskej riasy (wakame alebo arame

½ čl soli, pár kvapiek umeoctu na dochutenie

1 l vody

 

Na jemno nakrájanú alebo nastrúhanú zeleninu dáme do vody s riasou akoreninami, povaríme 5 minút. Osolíme, varíme ešte 10 minút a vypneme. Rozmixujeme na hladko, ochutíme umeoctom.

 

Typ  I.: podávame ozdobenú tofu tatárskou, tofunézou alebo bielym sójovým jogurtom.

Typ II.: ako „halušky“ do nej môžeme použiť stuhnutú polentu, vykrajovanú lyžičkou

Do kelu aj so šošovicou!

½ kg  kelu

¼ kg červenej lúpanej šošovice

1 pl riasy Arame alebo 2čl Hijiki

1 čl soli /morskej himalájskej .../

2 čl maha korenia

1 l vody

Do studenej vody dáme riasu a necháme zovrieť. Vsypeme maha korenie a na rezance nakrájaný kel. Po zovretí do kelu nasypeme prepláchnutú šošovicu, osolíme a varíme cca 20 minút. Podávame posypanú čerstvou vňaťou, alebo na ružovo zafarbenú cviklovou šťavou.

Typ I.: „gurmánskejšiu“ verziu dostaneme, ak ju ochutíme prelisovaným cesnakom v oleji (z čiernej rasce; bazalkovom; z čili; tekvicovom... ) s trochou Tamari, Teriyaki alebo Shoyu omáčky.

Typ II.: krémovú verziu vytvoríme pridaním tofunézy, tofu tatárskej omáčky, bieleho sójového jogurtu alebo sójovej smotany

 

VESELÁ  FAREBNÁ  POLIEVOČKA

Vybraté zrnká z tekvičky Hokaido  a z cukiny zalejeme studenou vodou,  čím dlhšie varíme , tým máme silnejší  vývar /20 minút až 12 h. Pridáme borievku /ligurček/ zelené korenie/akékoľvek polievkové korenie. Po uvarení zrnká scedíme, vývar osolíme morskou alebo himalájskou soľou, pridáme doň na plátky nakrájané hokaido a cukinu. O 7-12 minút vypneme. Ochutíme práškovým zeleninovým bujónom Wurzl alebo miso pastou.

Polievka z mladých fazuliek

½ kg čerstvých fazuľových strukov (zelených alebo žltých)

3 – 5 strúčikov cesnaku

2 – 3 mladé mrkvičky

1 čl teplostabilného panenského oleja

1 l vriacej vody

Kúsok riasy Wakame (alebo Arame), štipka soli, štipka korenia Bertrám

 

Na dochutenie:

  • 1 pl Miso pasty (jačmenné; ryžové)
  • alebo 3 čl Shoyu omáčky
  • alebo 2 čl Tamari omáčky
  • alebo 1 pl práškového BIO bujónu

 

Cesnak popučíme na väčšie kusy, mrkvu nakrájame na tenké pásiky alebo šikmé rezance, fazuľové struky skrátime, ako sa nám páči ;o) Zohrejeme si olej, vložíme doň polámanú riasu, štipku soli, cesnak, mrkvu aj mladé fazuľky a pražíme 2 - 3 minúty. Zalejeme vriacou vodou, povaríme 7 – 10 minút. Okoreníme Bertrámom (Galgánom, alebo iným korením) a vypneme. Dochutíme podľa vlastného výberu (ťahák – viď vyššie). Každú porciu pred podávaním ozdobíme čerstvou vňaťou /mrkvovou; petržlenovou; feniklovou; žeruchou...

Špargľovo karfiolová polievka

 

½ zväzku špargle

½ hlavičky karfiolu

1 pór

1 pl červeného palmového oleja

1 l vriacej vody

1 čl bylinkovej soli

¼ čl zeleného mletého korenia

2 pl sušeného lahôdkového droždia

Na zjemnenie – ryžová alebo špaldová smotana (nemusí byť)

 

Na oleji opražíme šikmé kolieska póru, vložíme k nim na kúsky rozobratý karfiol. Ochutíme bylinkovou soľou a korením, chvíľu pražíme. Zalejeme vriacou vodou, o 2-3 minúty pridáme spodné kúsky zo špargle. Povaríme 5 minút, pridáme aj zvyšné – vrchné časti špargle a o ďalších 5 minút vypneme. Hotovú polievku môžeme zjemniť rastlinnou smotanou, ochutíme ju lahôdkovým droždím. Podávame posypanú čerstvou vňaťou.

 

Typ: ak chceme mať polievku sýtejšiu, zahustíme ju ť minút pred vypnutím ryžovou alebo pohánkovou krupicou, prípadne instantnou obilninovou kašou (tú už nevaríme).

Brokolicová zohrievacia polievka

½ kg cvikle

¼ kg brokolice

2 čl panenského oleja /dala som slnečnicový s čili

2 čl ostrého kari korenia

troška soli

kúsok riasy Wakame /alebo Arame

1 l vody + 1 pl Natto misa, alebo 1 l mierne slaného vývaru z fazule

Olej zohrejeme, jemne posolíme, pridáme kari korenie a na rezančeky nakrájanú cviklu. Pražíme 3-4 minúty, podlejeme vriacou ochutenou vodou alebo vývarom, vsypeme podrvenú riasu. Varíme 7-10 minút, pridáme na malé ružičky rozobratú brokolicu. Povaríme ešte 5-7 minút a vypneme.

Typ: kto má rád krémovejšie verzie, zjemní polievku tafunézou, rastlinnou smotanou alebo sójovým jogurtom...

Azuki polievka

200 g azuki fazuliek

1 l vody

8-12 cm riasy Kombu

1 l nápoja z quinoi (alebo ryžový, špaldový, ovsený, pohánkový...)

Pár vetvičiek saturejky (alebo ligurčeka), prípadne 3-5 bobkových listov

200 ml špaldovej (ryžovej; sójovej...) smotany

Soľ

Kôpor (alebo nastrúhaný chren, feniklová vňať...)

Riasu Kombu opláchneme a namočíme do studenej vody na 15-20 minút. Fazuľky azuki opláchneme a dáme variť do vody so saturejkou. Necháme vrieť 5-10 minút odokryté, potom pridáme do nich riasu aj s namáčacou vodou a varíme. (Po zmäknutí fazuliek vývar z nich ešte pred osolením môžeme zliať a popíjať ho ako liečivý obličkový čaj.) Fazuľky osolíme, varíme ešte 10 minút. Zalejeme špaldovou (inou rastlinnou) smotanou, po prevretí vypneme. Do hotovej polievky zamiešame kôpor (alebo inú aromatickú vňať či chren) a dochutíme umeoctom.

Typ: ak použijeme tofunézu, biely sójový jogurt či obilnú smotanu, dostaneme hustejší prívarok. Ak dáme sójové, ryžové či špaldové mlieko, máme tekutú polievku.

 

Kelová miso polievka

½ hlávky kelu

3 mrkvy

4 strúčiky cesnaku

½ šálky červenej lúpanej šošovice

1 čl bylinkovo-zeleninovej zmesi (alebo Horalka bez soli)

1 čl mahá korenia (alebo mletá rasca+horčičné semiačka)

Kúsok morskej riasy Wakame, troška soli

1 pl pasty Miso sladké ryžové (alebo jačmenné, Natto miso...)

1 l vriacej vody

1 čl panenského slnečnicového (sezamového, kokosového...) oleja

Chuťovo výraznejší spôsob:

Na zohriatom oleji necháme rozvoňať korenie, pridáme rezance kelu a na šikmé kolieska nakrájanú mrkvu.  Popražíme, vložíme riasu, posypeme bylinkovým ochucovadlom. Zalejeme vriacou vodou, vsypeme červenú šošovicu a varíme 15-17 minút. Po vypnutí dochutíme Miso pastou, prelisovaným cesnakom a podávame.

Jednoduchší spôsob:

Do vody dáme riasu, soľ a necháme zovrieť. Postupne sypeme koreniacu zmes, mrkvu, kel, šošovicu. (Nemiešame, varom sa ingrediencie pomiešajú ;o) Varíme 15 minút, po vypnutí ochutíme Miso pastou a cesnakom prelisovaným v oleji.

Typ: ak chceme dosiahnuť plnšiu, „mäsovejšiu“ chuť, posypeme lahôdkovým droždím.

Zjemniť ju môžeme tofunézou, tofu tatárskou omáčkou, obilnou smotanou alebo bielym sójovým jogurtom.

 

Mungo polievka s kalerábom

½ šálky suchých mungo fazuliek

1 l vody

Kúsok morskej riasy (kombu, Arame, Wakame...)

3-6 celých klinčekov (alebo koreň ligurčeka, tymián, bobkový list...)

½ čl neupravovanej soli (morskej, himalájskej, čiernej vulkanickej...)

1-2 ks mladých kalerábov

1 pl mletého kari korenia, alebo kurkumy, alebo indickej či ajurvédskej zmesi korenia

1 pl teplostabilného panenského oleja (kokosový; arašidový; ryžový; sezamový...)

1 pl ryžovej (alebo inej) Miso pasty

Mungo fazuľky opláchneme, dáme variť do studenej vody. Po zovretí pridáme do nich kúsok morskej riasy, voňavé korenie a varíme do mäkka – cca 35 minút. Osolíme, vypneme.

Na zohriatom oleji krátko necháme rozvoňať mleté koreniny, pridáme na rezance nakrájaný kaleráb, mierne posolíme a pražíme 1-2 minúty. Zalejeme ho uvarenými mungo fazuľkami, povaríme ešte 7 – 9 minút. Po vypnutí ochutíme miso pastou a posypeme čerstvou vňaťou.

 

Žihľavová krémová rýchlodobrota

4 hrste žihľavy (alebo viac, ak to zvládnete  /najlepšie v rukaviciach ;o)

3 – 6 strúčikov cesnaku (alebo cibuľa, môže byť aj mladá s vňaťou)

1 čl panenského kokosového oleja (alebo sezamového, slnečnicového...)

200 ml kokosového krému (alebo inej rastlinnej smotany – sójovej, špaldovej, mandľovej...)

8 dl vriacej vody

Štipka soli - podľa chuti – morskej, himalájskej

Na rozohriatom oleji pár sekúnd osmažíme cesnak, posolíme, zalejeme vriacou vodou, pridáme rastlinnú smotanu. Po zovretí vypneme, vmiešame opláchnutú odkvapkanú žihľavu a necháme postáť 5 – 10 minút.

Hotovú polievku môžeme dochutiť umeoctom.

Typ: ak chceme konzistenciu prívarku, vody dáme iba ½ až 1 dl. Zahustiť ho môžeme posilňujúcim škrobom Kuzu, alebo Arrowroot

 

Brokolicová Miso polievka

½ kg brokolice

3-5 strúčikov cesnaku

1 l vody, kúsok riasy Wakame

1 pl Miso pasty (ryžové, jačmenné, alebo sójové)

1 čl sušených byliniek /alebo 1 pl čerstvých /alebo BIO bujón

Do vody vložíme riasy a necháme zovrieť. Vložíme na ružičky rozobratú brokolicu, ochutíme bylinkami (kto má rád výraznejšie chute – BIO bujónom). Povaríme 7-9 minút a vypneme. Do hotovej polievky zamiešame prelisovaný cesnak a Miso.

Podávame posypané čerstvou vňaťou alebo Nori vločkami.