Očista podľa 5 elementov

Milí očisteniachtiví ;o)

Posielam Vám ťahák na jednoduché a chutné čistenie a posilnenia tela z vnútra. Otázky, upresnenia, nedostatky, doporučenia, či čokoľvek iné k tomu, rada prijmem. Ak viem, odpoviem, ak nie, zistím...

Držím Vám palce, želám veľa úspechov a príjemných zážitkov!

Začnem tým, čo väčšinu z nás zvyčajne trápi najviac: chuť maškrtiť. Výrazná chuť na sladké je často spôsobená plesňami, ktoré nám žijú v črevách. Čím viac plesní, tým viac cukru potrebujú pre život (zvýšená chuťna sladké). Čím viac cukru papáme, tým viac podporujeme ich populačnú explóziu a krásne si ich tam chováme a množíme.

(začarovaný kruh, ktorý odčarujeme, keď budeme papať "čistiace kefy" v podobe brokolice, špenátu, cibule, cesnaku, póru, petržlenu, dyňovách semienok, kyslej kapusty, chlorelly... Trvá to najmenej 1 - 2 mesiace, kým ich necháme "umrieť hladom" - úplne bez cukru - preto aj bez ovocia! Dá sa to, najťažší je prvý týždeň, potom sa to lepší ;o))

Ak sa Vám bude chcieť urobiť si príjemnú a jednoduchú očistu vnútorných orgánov, tu je ťahák:

(po nej sa ľahšie nastupuje aj na bezcukrovú stravu, lebo organizmus sa upokojí, zharmonizuje...)

časť zeleniny by mala byť vždy v tepelne upravenom stave (varená, pečená, pražená, naparená, dusená...) a malá časť surová, alebo iba tepelne upravené a k nej živé bylinky.

pozor: ak jete zeleninu celkom surovú, aby sa skutočne kvalitne strávila a vstrebali všetky živiny, treba každé sústo žuť 150 - 300 krát! Kto má na to čas a trpezlivosť?

ľahšia verzia: zeleninu na jemno nakrájať alebo nastrúhať, veľmi jemne posoliť, alebo pokvapkať umeoctom, a/alebo tamari - kvalitnou fermentovanou sójovou omáčkou. Nechať odstáť najmenej 1/2 hodiny, začne prebiehať mliečne kvasenie, ktoré uľahčuje trávenie zeleniny.

Takto pripravená zelenina je perfektným doplnkom každého jedla - od klasických hlavných jedál, cez chuťovky a polievky, až po dezerty. Znie to príliš jednoducho, no takto upravená zelenina je schopná aj po stravovacej chybe aspoň trocha zharmonizovať organizmus a uľahčiť spracovanie cukru a iných jedov.

Obilniny aj strukoviny riadne umyjeme, namočíme najlepšie na noc. Obilie /špaldu, jačmeň.../ varíme 60 - 90 minút vo vode, v ktorej sa namáčali. Ak sa pri varení robí pena, treba ju vyzberať. Ak varíme nenamočené, vsypeme ich do vriacej mierne osolenej vody (napr. vločky, pohánku, pšeno, quinou...) a pomaly varíme 10 - 30 minút, vypnuté ešte necháme dôjsťv teple. 

Strukoviny pred varením znova opláchneme a prudko varíme aspoň 1/4 hodiny odokryté, aby sa odstránili jedovaté a nafukujúce látky. Solíme ich (mierne!) až mäkké, najlepšie 10 minút pred vypnutím.

pondelok

°°°čistíme pečeň a žlčník  /spôsob varenia okrem obilnín - naparovanie, farba zelená, chuť kyslá/

uvarená špalda, prípadne kamut alebo raž (asi 1/2 kg na celý deň - večer vyumývať, namočiť, ráno variť 60 - 90 minút). Pridáme riasu Wakame.

naparená brokolica (stačí pár minút, najlepšie vo woku)

brokolicu je lepšie pokvapkať citrónom, v tento deň niekde pridať aj 1 pol. lyžicu jablkového octu

k tomu buď kyslá kapusta (domáca, bez konzervantov), alebo naparený kel, šalát - naparený, či surový...  Pridať skorocel – k jedlu ako šalát, alebo aspoň piť výluh či vývar z neho

Očistu môžeme podporiť počúvaním Bacha, éterickými olejmi z rumančeka či bergamotu

utorok

°°°čistíme srdce a tenké črevo /praženie na sucho, farba červená, chuť horká/

pohánka s kukuricou /ako kaša - varená pohánka s kukuričnou krupicou, alebo jemne opražená, zaliata a udusená s kukuricou čerstvou, zavarenou (bez cukru!!)... ak nechcete kukuricu, nechajte samotnú pohánku

mrkva a paštrnák (alebo petržlen) pražené na sucho

cvikla (najlepšie pripravená popredu ako šalát - možno pridať po troške aj inú zeleninu) môžeme pridať aj nasucho pražený sezam

Z divokej zeleniny púpava (listy), alebo varíme jedlo spolu s dubovou kôrou.

Ako dochucovadlo -  na sucho opraženú riasu Nori, alebo „ošľahnutú“ nad plameňom.

Hudba: Chopin, alebo RAP

Olejčeky: jazmín, vavrín, levanduľa, neroli, ruža, ylang ylang, pačuli

streda

°°°čistíme žalúdok, slinivku brušnú a slezinu /krátke varenie - do 10 minút (okrem obilia), farba žltá, okrová, zemité farby. Chuť sladká.

pšeno alebo ovos - na raňajky môže byť aj so škoricou a hrozienkami, ak sa žiada sladké

dyňa - najlepšie hokkaido, cibuľa, karfiol... - sladká zelenina (možno pokvapkať johsen shoyu)

Riasa Arame, fenikel, sladké drievko

Hudba: detské riekanky a pesničky

Oleje: kardamon, koriander, fenikel, kadidlo, majorán, myrha

štvrtok

°°°čistíme pľúca, hrubé črevo /dlhšie varenie - nad 10 minút, farba bledomodra/biela, strieborná, chuť pikantná

ryža natural a/alebo jačmeň

zeler, petržlen, kaleráb, cesnak, biela reďkovka

Riasa Hijiki, z korenín rasca, saturejka, jemné čili, ostré kari, zelené korenie

Hudba: Vivaldi, Mozart

Oleje: šalvia, yzop, eukalyptus, borovica, Tea Tree, tymián

piatok

°°°čistíme obličky a močový mechúr /pečenie, farba tmavá až čierna, chuť jemne slaná, tmavá fazuľa, alebo azuki fazuľky. Kto nechce strukovinu, môže byť tmavá pohánka.

mrkva, fazuľové struky, červená reďkovka…

Riasa Kombu, ligurčk, zázvor, umeocot, miso

Hudba: Beethoven

Oleje: céder, pelargónia, zázvor, jalovec, materina dúška

Dobrú chuť, veľa šťastia, trpezlivosti a radosti z každého - aj z maličkého! úspechu!!!

 

Nápoje vhodné pri očiste

Počas očisty je vynikajúcim nápojom v prvom rade voda. Ideálna je pramenitá, ak nemáte tú možnosť, tak filtrovaná, alebo odstáta, prípadne balená stolová voda/ najlepšie v skle, nie minerálka.

Ďalej si môžete robiť vývary z divokej alebo bežnej zeleniny, alebo "čaje" zo semiačok. Pripravíte si ich tak, že semiačka najskôr na sucho opražíte, potom ich vsypete do vriacej vody a povaríte 10 minút. 

·         element drevo - pečeň, žlčník:

- ľanový čaj (ľan môžete priamo vsypať do vody, netreba ho najskôr opražiť)

- vývar z kelu, brokolice, póru...

- čaj alebo studený výluh zo skorocelu, petržlenovej vňate, žeruchy...

- voda s jablčným octom alebo s citónovou šťavou

·         element oheň - srdce, tenké črevo:

- sezamový čaj (nelúpaný sezam znesie silnejšie praženie

- vývar z paštrnáku, mrkvy, cviklový vývar

- čaj alebo studený výluh z čakanky, púpavy (z listov či kvetov),

  žihľavy, majoránky... 

·         element zem - slezina, slinivka, žalúdok:

-          čaj zo slnečnicových semiačok (lúpaných)

-          vývar z kapusty, cibule, karfiolu...

-          čaj alebo studený výluh z feniklu, anízu, sedmokrásky...

·         element kov - pľúca, hrubé črevo:

-          vývar zo zeleru, čiernej či bielej reďkovky, z kalerábu...

-          čaj alebo výluh zo šalvie, mladých brezových lístkov, z kôpru...

·         element voda - obličky, močový mechúr:

-          čaj z tekvicových semiačok (lúpaných)

-          vývar z fazule azuki, z mrkvy, fazuľových stukov, z červenej reďkovky (môže byť aj s vňaťou)

-          čaj alebo výluh z ligurčeka, čaj zo sliviek umeboshi, zázvorový čaj, voda s umeoctom...